Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Vrouwen voeren de boventoon in nieuw Hengelo’s college

Tn raadsleden hengelo vrouwen luttikholt freriksen steen
Marie-José Luttikholt, Jacqueline Freriksen en Hanneke Steen-Klok (vlnr) geven het nieuwe college van B en W een vrouwelijk aangezicht.
Beeld: Bewerking 1Twente

Hengelo krijgt inderdaad een college van B en W waarin vrouwen de meerderheid vormen. Die verwachting had 1Twente eerder al uitgesproken en blijkt nu bewaarheid. Zittenblijvers Claudio Bruggink (D66) en Gerard Gerrits (VVD) krijgen gezelschap van Jacqueline Freriksen (BurgerBelangen), Hanneke Steen-Klok (CDA) en Marie-José Luttikholt (PvdA).

Geen geheim

Na de verkiezingen werd al snel duidelijk dat Bruggink en Gerrits ook van het nieuwe college deel zouden gaan uitmaken en bij de grote winnaar van de verkiezingen BurgerBelangen was het geen geheim dat Jacqueline Freriksen dé wethouderskandidaat was. PvdA en CDA echter hielden de lippen nog stijf op elkaar. Marie-José Luttikholt had overigens in aanloop naar de verkiezingen al wel aangegeven in te zijn voor een wethouderspost.

Van vier naar vijf wethouders

Wat betreft de invulling van de posten verandert er wel het nodige; Hengelo krijgt er immers een wethouder bij en gaat van vier naar vijf. Bruggink en Gerrits houden in grote lijnen hun portefeuilles met voor D66’er Bruggink Jeugd, Onderwijs, Sport, Duurzaamheid en milieu en Beheer groen en blauw. Bedrijfsvoering raakt Bruggink kwijt aan Freriksen. Gerrits behoudt Wonen, Ruimtelijke ordening, Vergunningverlening, Vastgoed en Economische zaken. Hij krijgt onder meer de portefeuilles Hart van Zuid (was van vertrekkend wethouder Mariska ten Heuw) en Wonen (van eveneens vertrekkend wethouder Bas van Wakeren) erbij.

Nieuwe namen

Hanneke Steen-Klok neemt met Financiën, Belastingen en Grondzaken een groot deel van het pakket van Mariska ten Heuw over. Daarbij vallen ook Mobiliteit, verkeer en vervoer, Beheer grijs en Burger en bestuur straks onder verantwoordelijk van de CDA-wethouder.

Marie-José Luttikholt neemt met Zorg en WMO, Welzijn en Cultuur een deel van de portefeuilles van Bas van Wakeren over. Daarbij komt nog de Coördinatie wijkgerichte aanpak.

Jacqueline Freriksen tenslotte heeft de portefeuilles Participatiewet, Werk en inkomen, Coördinatie sociaal domein, Bedrijfsvoering, Dienstverlening en Beheer afval toebedeeld gekregen.

Tn raadsleden hengelo vrouwen luttikholt freriksen steen
Lees ook
Meer vrouwen in de Hengelose raad, straks ook in het nieuwe college?

'Hengelo in verbinding'

Vrijdagmiddag zal fractievoorzitter Han Daals van BurgerBelangen Hengelo een toelichting geven op het collegeprogramma met de titel ‘Hengelo in verbinding’. Dit zegt hij er nu al over: “Het betreft een collegeprogramma op hoofdlijnen, waarin sterk wordt ingezet op de verbinding met de raad, met inwoners en met de stad als geheel. De partijen willen met veel energie en daadkracht aan de slag om Hengelo de komende vier jaar nog aantrekkelijker te maken.”

Hij ziet daarin niet alleen een taak voor het college van B en W, maar ook voor de gemeenteraad: “We willen het inderdaad samen doen met de raad, maar ook met de Hengeloërs en met onze partners in de stad. Wij stellen de inwoner centraal en hopen dat de Hengeloër die verbinding met ons aan wil gaan.”

Voordracht gemeenteraad

De vijf wethouders worden op woensdag 25 mei voorgedragen voor benoeming bij de gemeenteraad. Daals: “Wij kunnen ons voorstellen dat de gemeenteraad in een daaropvolgende politieke markt of raadsvergadering de gelegenheid wordt geboden om van gedachten te wisselen over dit collegeprogramma.” De PvdA is statutair verplicht deelname aan een coalitie met haar leden te bespreken en hen om instemming te vragen. Dit gebeurt op vrijdag 20 mei. Het werk van formateur Stefan Kuks zit er hiermee op.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.