Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderhoudsbedrijf ziet groene parkeerplaatsen per ongeluk aan voor onkruid: kruiden verdord

Aquapark bestrijdingonkruid hengelo 1twente
Door een fout in het beheersysteem van de gemeente Hengelo werden de zogenaamde ‘aquaParkers’ aangeduid als reguliere verharding.
Beeld: 1Twente

De planten en kruiden van de groene parkeerplaatsen bij appartementencomplex Weusthag in Hengelo zijn per ongeluk bestreden met kokendheet water. Door een fout in het beheersysteem van de gemeente Hengelo werden de zogenaamde ‘aquaParkers’ aangeduid als reguliere verharding.

Verdord

Het ziet er troosteloos uit; een lange rij groene parkeerplaatsen met allemaal verdorde stukken gras en kruiden. “Ze hebben het allemaal maar platgespoten”, zegt een buurtbewoner. De aquaParkers zijn twee jaar geleden aangelegd en kunnen bij zware regenval overtollig water afvoeren. In de straat liepen de garages van het appartementencomplex bij zware regenval regelmatig onder water. De zeventien groene parkeervlakken zijn bij wijze van een proef geplaatst door de gemeente.

Beheersysteem

Bij de bestrijding van het onkruid is het misgegaan. De gemeente Hengelo heeft een computersysteem waar groenbedrijf Gildebor en andere onderaannemers kunnen uitlezen welk onderhoud waar gepleegd moet worden. Volgens een woordvoerder van de gemeente stonden de groene parkeerplaatsen in dit systeem per ongeluk aangeduid als reguliere verharding.

Kokendheet water

Door de verkeerde aanduiding werden de parkeerplaatsen behandeld alsof het een gewone parkeerplaats was. Behandeling van stoepen en parkeerplaatsen gebeurt met kokendheet water, want het gebruik van chemicaliën of gif is niet toegestaan in de openbare ruimte. Het water kookt de wortelen, waardoor de plant verdord en sterft.

Normaal verdwijnt de plant in zijn geheel na een paar behandelingen, maar dat was in dit geval niet de bedoeling. De gemeente gaat de aquaParkers een andere categorie geven in het systeem, zodat het niet nog een keer kan gebeuren. Of de planten in zijn geheel zijn gestorven, moet nog blijken. Volgens de gemeente kan het zijn dat sommige van de kruiden en planten volgend jaar weer het leven krijgen.

AquaParkers

De aquaParkers zorgen ervoor dat het overtollig regenwater opneemt, waardoor er minder wateroverlast ontstaat. Ook zijn de parkeerplaatsen volgestopt met kruiden en planten. In hete zomers worden versteende binnensteden vaak warmer dan het buitengebied. Door meer groen aan te brengen, wordt het in de stad koeler. Daarnaast draagt meer groen bij aan een gezonde gemoedstoestand van de inwoners.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.