Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Camera-app fietstunnels Enschede-Zuid bereikt nieuwe testfase, zekerheid ontbreekt nog

De fietstunnels in Enschede-Zuid worden al enkele jaren als onveilig beschouwd door de bewoners. Permanent cameratoezicht was geen optie wegens privacyredenen, daarom is er sinds afgelopen maart werk gemaakt van het testen van een innovatieve app. De gemeente heeft tijdens het afgelopen halfjaar de techniek uitvoerig getest. "We zijn bezig met een systeem dat nog niet bestaat"

Pilotfase camera-app

Precies een halfjaar geleden maakte gemeente Enschede bekend te starten met een proef bij fietstunnels Boswinkel en Helmerhoek. In de tunnels zijn camera's geplaatst die alleen geactiveerd worden zodra iemand door de tunnel fiets die een bijbehorende app op zijn mobiel heeft geïnstalleerd. Het camerasysteem is ontwikkeld door Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica aan de Universiteit Twente. Tijdens de pilotfase wordt de techniek getest in een selecte kring voordat de app aan het publiek wordt gelanceerd.

Fietstunnel boswinkel screenshotrepo
Lees ook
'Onveilige' fietstunnels in Enschede krijgen pilot met cameratoezicht

Testpersonen

Precies een halfjaar na de bekendmaking van het systeem is er meer duidelijkheid over de huidige stand van zaken. Sinds de camera's zijn neergehangen is de techniek uitvoerig ontwikkeld en getest zonder de inzet van testpersonen. Om te zien hoe de app in de praktijk werkt is er op 18 juli een oproep verstuurd door de Enschedese wijkwacht.

Mensen die veelvuldig langs de Boswinkeltunnel fietsen konden de testversie van de app installeren om de functionaliteit te testen. Sinds het einde van juli zijn er genoeg testpersonen gevonden. Zij testen de verbinding tussen de app en het camerasysteem.

Wanneer succesvol?

Volgens de gemeente kan er pas naar een vervolg worden gekeken zodra de ontwikkelaars van het systeem zeker weten dat het systeem op het juiste moment een onveilige situatie herkent. Dit wordt onder meer bepaald op basis van de inzichten en ervaringen van de gebruikers van het systeem. Hun inbreng is bepalend voor de toekomst van de app.

Nieuwe cameratoezicht bij Milieupleintjes
Op 1 maart werd ook een proef opgestart met cameratoezicht bij de Enschedese milieupleinen
Beeld: Julian Vriend

Technisch vraagstuk

De gemeente realiseert dat het een enorme opgave is om een technische oplossing zoals dit app-camerasysteem te ontwikkelen. De pilot is in het leven geroepen om de privacy te waarborgen én voor veiligheid te zorgen. Met een vast camerasysteem zou dit niet mogelijk zijn geweest. Situaties waarin een gebruiker van de app bijvoorbeeld naast iemand fietst die de app niet gebruikt - en dus niet gefilmd wil worden - leveren lastige kwesties op. De gemeente laat weten dat de ontwikkelaars hier rekening mee houden. "De wettelijke en technische oplossingen worden onderzocht."

Geen zekerheid

Zekerheid laat voor nu ook nog op zich wachten. De oorspronkelijke pilot heeft een tijdsduur ingepland voor één jaar. De gemeente laat echter weten dat er geen specifieke deadline aangehouden wordt. "We werken aan een innovatief systeem dat nog niet bestaat. Daar hoort een hoge mate van onzekerheid bij. Speculeren over het tijdspad is prematuur."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.