Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Onveilige' fietstunnels in Enschede krijgen pilot met cameratoezicht

Fietstunnel boswinkel screenshotrepo
Fietstunnel Boswinkel
Beeld: Still uit video

Er komt op korte termijn alsnog cameratoezicht bij twee fietstunnels in Enschede Zuid-West. Bij de tunnels gebeurden de afgelopen jaren meerdere geweldsincidenten, zoals straatroven en mishandelingen. Het gaat vooralsnog om een proef.

Afgelopen najaar maakte voormalig burgemeester Theo Bovens nog bekend dat er geen permanente camera's bij de fietstunnels kwamen. Hoewel een meerderheid van de gemeenteraad daarop aandrong, wees Bovens erop dat er juridisch veel haken en ogen zaten aan het ophangen van camera's.

Innovatief camerasysteem

Ook zijn voorganger, Onno van Veldhuizen, ontraadde vanwege juridische aspect het instellen van permanent cameratoezicht, al werd er wel gewerkt aan een app. Inwoners die de app downloaden, zouden daarin kunnen aangeven dat zij er geen probleem mee hebben dat zij gefilmd worden als zij door de fietstunnel gaan.

Bovens opvolger, Roelof Bleker, heeft nu besloten de twee tunnels aan te wijzen als cameratoezichtgebied. "Bij twee fietstunnels in Enschede Zuid-West hebben de afgelopen jaren meerdere incidenten plaatsgevonden", aldus burgemeester Bleker. "Naar aanleiding daarvan wordt een innovatief camerasysteem ontwikkeld, waarbij camera's door deelnemers kunnen worden geactiveerd bij het passeren daarvan."

Pilot

De geweldsdelicten in de fietstunnels in het zuidwesten van de stad houden de gemoederen al enkele jaren bezig. Buurtbewoners richtten eind 2019 hun eigen burgerwacht op, die preventief ging surveilleren.

Meerdere partijen in Enschede drongen al langere tijd aan op de inzet van cameratoezicht. Het gaat in eerste instantie om een pilot voor de duur van één jaar, waarbij binnenkort al wordt gestart met de eerste testen.

Milieupleinen

Ook bij milieupleinen in Enschede, waar regelmatig sprake is van het illegaal bijplaatsen van afval, wordt meer cameratoezicht ingesteld. Verdeeld over tien plekken worden drie camera's ingezet, die gaan rouleren tussen de milieupleinen. Ook bij dit cameratoezicht gaat het om een proef voor de duur van een jaar.

Fietstunnel boswinkel screenshotrepo
Lees ook
Raad dwingt burgemeester tot 'onuitvoerbaar' cameratoezicht bij fietstunnels in Enschede
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.