Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente stelt Enschedese ondernemer ultimatum: binnen vijf dagen 18.000 euro betalen

Gertjan Ardesch Ernst Bergboer 2022 11 01 161119 tyea
Gertjan Ardesch was klokkenluider bij de verkoop van Spinnerij Oosterveld in Enschede en kwam daarna in aanvaring met de gemeente
Beeld: Ernst Bergboer

Enschede heeft deurwaarderskantoor Kroep Steghuis opdracht gegeven de nog openstaande rekening bij ondernemer Gertjan Ardesch te innen. De Enschedese ondernemer, die al zes jaar met de gemeente overhoop ligt, is gesommeerd om binnen vijf dagen bijna 18.000 euro af te tikken.

Het conflict tussen Ardesch en de gemeente Enschede draait om een huurschuld en een rechtszaak die - zo blijkt uit onderzoek - ten onrechte tegen de ondernemer is gevoerd. Ardesch heeft ook nog rekeningen bij de gemeente openstaan. Die zijn tot op heden altijd buiten beschouwing gebleven.

Het conflict ontstond nadat Ardesch klokkenluider was in een gemeentelijke vastgoedtransactie met een dubieuze koper.

Bankroet na rechtszaak

In 2018 zette de gemeente een rechtszaak door, waarin alleen de schulden van Ardesch in geding waren. De ondernemer werd veroordeeld tot voldoening van achterstallige huur. Dat ging om een bedrag van ruim 17.000 euro. Ardesch betwistte niet dat hij huur moest betalen, maar was het niet eens met andere vorderingen in die zaak en de hoogte van het huurbedrag. Daarin gaf de rechter hem gelijk.

De Spinnerij 2 Ernst Bergboer
Lees ook
Koper Spinnerij Oosterveld was omstreden, maar Enschede voerde onderhandse gesprekken over miljoenendeal

Het huurbedrag is tot op heden nooit door de gemeente geïnd. Ardesch was bankroet na de rechtszaak, bovendien leidde de ‘zaak Ardesch’ tot commotie in de pers en in de politiek. In de afgelopen jaren zijn meerdere pogingen gedaan om alsnog tot een schikking te komen, maar die hebben geen overeenstemming opgeleverd.

Ardesch is nog blut en afhankelijk van anderen voor onderdak.

Docu over de zaak Ardesch

1Twente heeft uitgebreid onderzoek naar de zaak gedaan. Publicaties zijn te vinden op onze website. Binnenkort verschijnt er een afsluitende tweedelige documentaire.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.