Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese raad voert verhit debat over skybox FC Twente, maar alles blijft zoals het is

20221219 Malkis Jajan skybox FC Twente Grolsch Veste RTV Oost
VVD-raadslid Malkis Jajan in de skybox van de gemeente Enschede
Beeld: RTV Oost

Na een fel debat blijft het voorlopig zoals het was. Met andere woorden: de skybox van de gemeente Enschede bij FC Twente wordt niet volledig aan de burgers gegeven. De box wordt door het college en de raadsleden als een belangrijk middel gezien om contacten te onderhouden of aan te halen.

De uitslag (27 stemmen tegen en 9 voor) was kraakhelder: het voorstel om de skybox uitsluitend door inwoners te laten gebruiken heeft het niet gehaald. Tijdens de verhitte discussie voorafgaand aan de stemming leek dat lot al niet meer te keren.

Hapjes en drankjes

Malkis Jajan (VVD) diende de motie in. In zijn ogen is de skybox van de gemeente en dus van de Enschedeërs, terwijl er nu vooral politici en bestuurders gebruikmaken van de gratis drankjes en hapjes tijdens de thuiswedstrijden van FC Twente.

"Elke keer dat ik er zat, voelde ik me er ongemakkelijker bij", motiveert Jajan zijn voorstel. "En dat besef kwam helemaal toen heel de skybox vol zat met politici. Allemaal kregen we gratis eten en drinken en de rest moest wel keurig betalen."

Ander beeld

Al snel groeit de rij met raadsleden voor de interruptiemicrofoon om hun zegje te kunnen doen. "We hebben die box al meer dan twaalf jaar", houdt Barry Overink (Burgerbelangen Enschede) Jajan voor. "Er komen juist veel instellingen en het is daarom een goede manier om in contact met deze te komen."

Er wordt door de raadsleden een ander beeld geschetst dan dat door de motie is ontstaan. "Ik heb er zelf ook een aantal keer gezeten", vertelt Carma Woltjer (SP). "Maar niet als raadsvolger of -lid. Dat was als vrijwilliger, dus die worden er ook uitgenodigd en niet alleen politici." Ook burgemeester Roelof Bleker gaf namens het college aan de wijze waarop de skybox wordt ingezet waardevol te vinden.

Niet de bedoeling

Steun voor de motie kwam er wel van de PVV en D66. "We moeten ons rot schamen", aldus PVV-fractievoorzitter Hidde Heutink. "Als er een onderwerp is dat er daadwerkelijk toedoet, staat hier bijna niemand. En nu het over iets gaat wat ons direct raakt, staan we hier in de rij."

Volgens Gertjan Tillema (D66) moet de raad eerlijk naar zichzelf zijn. "Want er zitten wel altijd dezelfde raadsleden of wethouders. Of zelfs familie van de wethouder, dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn. In dat opzicht ga ik wel met meneer Jajan mee. Stel het inderdaad meer beschikbaar voor vrijwilligers."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.