Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
EUREGIO

Thuiswerkende grensgangers nog altijd dupe van belastingregels: deelstaat wil actie van Duitse regering

IMG 0197
Grensarbeiders ondervinden nog steeds problemen met belastingen en sociale premies als zij vaker thuiswerken.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat zich bemoeien met de situatie waarin grenswerkers zich sinds het afschaffen van de coronaregels bevinden. Nu thuiswerken in veel sectoren de norm is geworden, vallen Nederlanders en Duitsers die aan andere kant van de grens werken weer in het 'normale' belasting- en premiestelsel. Dat pakt voor sommige (met name Duitse) werknemers en werkgevers financieel nadelig uit. Deelstaatministers hebben de Duitse regering aangeschreven om op korte termijn een duidelijke regeling te maken.

In coronatijd hebben Nederland en Duitsland het grensverkeer zo veel mogelijk willen beperken om verspreiding van het virus in de grensregio te beperken (maatregelen die overigens nauwelijks of geen invloed hebben gehad). Ook grenswerkers moesten er aan geloven en gingen thuiswerken. Omdat het aantal thuiswerkdagen bepalend is voor de hoogte van belastingen en sociale premies, zijn afgelopen jaren tijdelijke regels ingesteld om eventuele financiële nadelen te compenseren.

icon_main_info_white_glyph

Hoe zit dat nou?

Normaal gesproken moet een Nederlander die in Duitsland werkt in zijn eigen land belasting betalen over de uren thuiswerk. Ten tijde van corona zijn er andere afspraken gemaakt. Thuiswerkdagen mochten tot 1 juli 2022 worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar de grensarbeider onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast dat land.

Als een grenswerker meer dan 25 procent van de arbeidsuren met thuiswerken invult, betaalt diegene de sociale verzekeringspremies in het woonland.

'Zeer belangrijke stap'

De compensatiemaatregel voor belastingen is inmiddels afgelopen. Een bezoek van de Duitse staatssecretaris van Sociale Zaken eerder dit jaar lijkt in ieder geval als resultaat te hebben gehad dat de tijdelijke uitzonderingsregel voor sociale premies nog eens is verlengd. In een werkbezoek van de deelstaatminister van Europese Zaken, Nathanael Liminski, hebben vertegenwoordigers van de Euregio de gelegenheid aangegrepen om te pleiten voor een definitieve oplossing.

Die boodschap blijkt gehoord. Liminski heeft Christian Lindner, de minister van Financiën van de Bondsrepubliek, schriftelijk verzocht om een snelle uitvoerbare regeling voor betrokken werknemers, overheden en werkgevers. De Euregio meldt dat deze uitgesproken steun een 'zeer belangrijke stap' naar een oplossing is. "Zodat het nieuwe werken binnen niet al te lange tijd ook voor grensarbeiders mogelijk wordt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.