Verkeer
Stuur appje
Zoek

Euregio-brandbrief aan ministers om vage belastingregels: 'Leidt tot discriminatie van grenswerkers'

20230810 Gronau grens grensovergang Wilco Louwes
Grensovergang Enschede/Gronau.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Als er niet snel wat verandert, dreigt het werken voor een werkgever aan de andere kant van de grens onaantrekkelijk te worden. Met grote gevolgen voor de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in grensregio's. Dat is de boodschap van verschillende Euregio's in een brandbrief aan Nederlandse, Duitse en Belgische ministers van Financiën. De grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden vragen om een aanpassing van belastingregels, zodat thuiswerken niet langer tot fiscale nadelen leidt.

Een Nederlander die altijd op locatie werkt in Duitsland draagt belasting af bij de oosterburen. Een Duitser die in Nederland werkt krijgt te maken met de Belastingdienst. Tot zover lijken de belastingregels simpel. Maar op het moment dat de grensarbeider een deel van de week in eigen huis werkt, wordt de situatie ingewikkelder. Dat was altijd al zo, maar nu thuiswerken de laatste jaren steeds gewoner wordt, vormen de belastingregels een groter obstakel.

Tijdelijke compensatie

Thuiswerken heeft een vlucht genomen in coronatijd. Destijds hebben Nederland en Duitsland het grensverkeer zo veel mogelijk willen beperken om verspreiding van het virus in de grensregio te beperken (maatregelen die overigens nauwelijks of geen invloed hebben gehad). Ook grenswerkers moesten er aan geloven en gingen thuiswerken. Omdat het aantal thuiswerkdagen bepalend is voor de hoogte van belastingen en sociale premies, zijn daarom jaren tijdelijke regels ingesteld om eventuele financiële nadelen te compenseren.

icon_main_info_white_glyph

Hoe zit dat?

Normaal gesproken moet een Nederlander die in Duitsland werkt in zijn eigen land belasting betalen over de uren thuiswerk. Ten tijde van corona zijn er andere afspraken gemaakt. Thuiswerkdagen mochten tot 1 juli 2022 worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar de grensarbeider onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt, onder de voorwaarde dat deze thuiswerkdagen wel worden belast dat land.

Complexe regelgeving

De coronaregels (en compensatiemaatregelen) mogen nu weer van de baan zijn, voor thuiswerken geldt dat zeker niet. In veel sectoren is het normaal geworden om een deel van de werkweek thuis te werken. 'Het einde van de belastingvrijstellingen stelt grensregio's nu al voor grote uitdagingen', staat in de brandbrief die door voormalig SP-kamerlid Emile Roemer (Commissaris van de Koning in Limburg) namens alle Euregioverbanden is verstuurd.

Het gaat om regelgeving die erg complex is. Met name onder bedrijven die werknemers van de andere kant van de grens in dienst hebben bestaat er onzekerheid over thuiskantoren. 'Dit kan fiscale gevolgen hebben die bedrijven op dit moment niet kunnen overzien', aldus de Euregio's. 'Voor werknemers is het gevolg vaak dat alles erg ingewikkeld wordt en ze belastingvoordelen verliezen - vaak zonder dat dit voorzien was.'

'Discriminatie door ongelijke behandeling'

Kortom: de aantrekkelijkheid om over de grens te werken wordt danig op de proef gesteld. Het risico is dat bedrijven grenspendelaars verbieden om vanuit huis te werken. 'Er valt te vrezen voor ontevredenheid binnen het bedrijf en het verlies van werknemers. Bovendien is er de kwestie van discriminatie als gevolg van ongelijke behandeling van werknemers', stelt Roemer in de brandbrief aan de verschillende ministers van Financiën.

IMG 0197
Lees ook
Thuiswerkende grensgangers nog altijd dupe van belastingregels: deelstaat wil actie van Duitse regering

In EU-verband is door meerdere lidstaten inmiddels een resolutie aangenomen die soortgelijke problemen op gebied van sociale zekerheid oplost. Belastingregels kunnen echter alleen tussen lidstaten onderling worden aangepast. Zowel de Europese Commissie als een EU-adviesorgaan, het Europees Economisch en Sociaal Comité, hebben lidstaten opgeroepen om die oplossingen te vinden en dubbele belastingheffing voor werknemers te voorkomen.

Thuiswerkpercentage

De Euregioverbanden adviseren de Nederlandse, Duitse en Belgische overheden om een bepaald percentage van thuiswerken toe te staan, zonder dat dat leidt tot belastingoverdracht naar de woonstaat. De gevolgen daarvan zijn per situatie verschillend, maar lijken in de Twentse grensregio vooral Duitse grenspendelaars en werkgevers nadelig te treffen.

Bewerkt pexels anthony beck 4278035
Lees ook
Kan de grensganger straks nog zonder rompslomp thuiswerken? Euregio voorziet problemen

Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO in Gronau/Enschede, dringt aan op een snelle oplossing. "Een arbeidsmarkt zonder grenzen is niet alleen een visie, maar ook een beslissende stap om onze grensoverschrijdende gemeenschap te versterken", aldus Almering. "Ons doel is om flexibele belastingregels op te stellen die grensoverschrijdend werken in onze dynamische grensregio aantrekkelijk houden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.