Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Stadsredactie Twentsche Courant Tubantia na ruim 75 jaar weg uit Hengelo

Bibliotheek hengelo beursstraat hengelo foto emile urban IMG 3098
Bibliotheek Hengelo is nog tot 1 juli het onderkomen van de stadsredactie van TC Tubantia. De redactie zit nu nog achter de ramen op de eerste etage.
Beeld: 1Twente

De stadsredactie van Twentsche Courant Tubantia vertrekt op 30 juni uit Hengelo. De huur van de ruimte op de eerste etage van de bibliotheek aan de Beursstraat, die de krant al jarenlang huurt, is per 1 juli opgezegd. Het is de bedoeling dat de redacteuren intrekken bij de hoofdvestiging in Enschede, in het Balengebouw aan de Lonnekerspoorlaan.

Aderlating

Naar verluidt zou er onder de Hengelose journalisten met gemengde gevoelens zijn gereageerd op het besluit van de krant. Redactiechef Engelbert Heideman wil inhoudelijk niet reageren, maar zegt desgevraagd dat een vertrek naar Enschede er uiteindelijk wel zat aan te komen. Hij verwijst voor een uitgebreide verklaring naar de hoofdredactie in Enschede.

Daan Bonenkamp, de nieuwe hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia, bevestigt dat de redactieruimte in Hengelo per 1 juli wordt gesloten. "De redactie zelf, met goede en gedreven journalisten, blijft natuurlijk bestaan", zegt hij. "De nieuwsvoorziening door onze verslaggevers vanuit Hengelo gaat dus onverminderd door. Onze lezers in Hengelo kunnen ervan verzekerd zijn dat ze ook in de toekomst op onze app en site én in de krant de goede en relevante verhalen uit Hengelo lezen."

Verschraling

De krant ziet het vertrek van de krantenredactie dan ook niet als een verdere verschraling als het gaat om de fysieke aanwezigheid van lokale journalisten. "Regionale kranten hebben al lang niet meer in bijna iedere gemeente een redactieruimte. Dat laat onverlet dat onze verslaggevers in alle hoeken van ons verspreidingsgebied komen om de beste verhalen op te halen."

De afgelopen jaren zijn al meerdere kantoren van TC Tubantia verdwenen in de regio vanwege verschillende bezuinigingsoperaties. Zo verkaste de krantenredactie in Oldenzaal op 1 april 2018 naar Enschede en eerder verdween ook al de redactie uit de Achterhoek en Haaksbergen. Na 1 juli heeft TC Tubantia, naast de redactie in Enschede, alleen nog een stadsredactie in Almelo. Die redactie blijft bestaan.

“Regionale kranten hebben al lang niet meer in bijna iedere gemeente een redactieruimte. Dat laat onverlet dat onze verslaggevers in alle hoeken van ons verspreidingsgebied komen om de beste verhalen op te halen.”

Flexibeler werken

Bonenkamp zegt dat nog wordt gekeken hoe de sluiting van de redactieruimte in Hengelo wordt opgevangen. "Het zal zeker betekenen dat de verslaggevers vaker op de redactie in Enschede zullen zijn. De Twentsche Courant Tubantia heeft daar een prachtige redactie op een historische plek, het Balengebouw."

De hoofdredacteur wijst ook op veranderingen sinds de coronapandemie, waardoor je ziet dat mensen flexibeler zijn geworden als het gaat om de plek waar ze werken.

Voormalige locatie tc tubantia hoek nieuwstraat
Het pand op de hoek van de Nieuwstraat en de Molenstraat was jarenlang het onderkomen van de stadsredactie van Tubantia in Hengelo. Inwoners kwamen er op zondagavond vaak samen om de sportuitslagen te zien die werden opgehangen voor de ramen van het pand.
Beeld: 1Twente

Stadsredactie

Al zitten de Hengelose journalisten straks in Enschede, met het vertrek van de stadsredactie uit de stad, heeft Hengelo na meer dan 75 jaar geen eigen krantenredactie meer in het centrum zitten.

De Twentsche Courant Tubantia heeft al zeker sinds 1996, na de samenvoeging van Twentsche Courant en Tubantia tot één titel, een eigen stadsredactie in Hengelo gehad. Daarvoor hadden beide kranten al hun eigen onderkomen in Hengelo. De Twentsche Courant kreeg in 1945 bijkantoren in Hengelo, Enschede en Almelo; de redactie zat tot dan toe uitsluitend in Oldenzaal. In 1959 verhuisde het hoofdkantoor naar Hengelo. Ook Tubantia had decennialang een zelfstandige redactie in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.