Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Speciale ‘Mediamissies’ over kwetsend online gedrag: 'Ga ook met je kinderen in gesprek'

Klaslokaal
Beeld: Twente FM

Met speciale ‘mediamissies’ leren kinderen op basisscholen deze week meer over digitale geletterdheid en mediawijsheid. Dit jaar staat in de Week van de Mediawijsheid 'kwetsend online gedrag' centraal. Naast missies voor kinderen worden er ook activiteiten voor volwassenen georganiseerd. "De precieze cijfers van Twente weet ik niet, maar scholen in heel Nederland doen mee",zegt Sarah Hijmans, inhoudelijk producent en eindredacteur MediaMasters, tijdens het ochtendprogramma van TwenteFM.

Ruim 200 bedrijven laten via de hashtag #hierniet weten dat er geen plek is voor kwetsend gedrag zoals haatberichten, online schelden, kwetsende reacties of ongepaste grappen in de online wereld. “Niet alleen kinderen, maar ook volwassen worden deze week opgeroepen om na te denken wanneer kwetsend gedrag online te ver gaat”, vertelt Hijmans.

Mediamissies

Mediamasters wordt al jaren fanatiek gespeeld op basisscholen door heel Nederland. Tijdens de activiteit lossen kinderen vijf mediamissies op. In deze opdrachten komen door middel van vragen, stellingen verschillende onderwerpen die te maken hebben met digitale geletterdheid en mediawijsheid aan bod. Met alle missies worden punten verdiend. “Een aantal klassen worden de beste van hun provincie en er is zelfs één klas die de beste van Nederland wordt op het gebied van mediawijsheid", zegt Hijmans.

Kunstmatige Intelligentie

Naast kwetsend online gedrag, wordt deze week ook aandacht aan kunstmatige intelligentie (AI) besteed. Uit een enquête die afgenomen is door Netwerk Mediawijsheid en De Dag Vandaag blijkt dat veel kinderen de techniek zelf geen probleem vinden, maar het wel lastig vinden om te bepalen of het door kunstmatige intelligentie gemaakt is. “Dit geeft aan dat we een vermelding willen zien wanneer een beeld of tekst gemaakt is door AI of niet”, legt Hijmans uit. Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt er nog extra uitleg gegeven over kunstmatige intelligentie en hoe kinderen ermee om kunnen gaan.

“Als maatschappij moeten we bedenken welke regels en voorwaarden we gaan hanteren”

Technieken ontwikkelen zich enorm snel, maar volgens Hijmans kunnen we het ook niet tegenhouden: “We moeten als mensen ermee leren omgaan, maar ook als maatschappij bedenken welke regels en voorwaarden we gaan hanteren om de techniek zo goed mogelijk bij ons te laten passen", stelt Hijmans.

Experimenteren

Kinderen verkennen en experimenteren op het internet, daarbij kunnen ze een hoop narigheid tegenkomen. Daarom benadrukt de organisatie dat het belangrijk is dat er thuis over gesproken wordt: “Ga met je kinderen in gesprek, wat moet je doen als je iets kwetsend tegenkomt en wanneer het te ver gaat”, sluit Hijmans af.

Door heel Nederland worden workshops gegeven over mediawijsheid. kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl voor een activiteit bij jou in de buurt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.