Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

'Is macht het doel geworden?' Enschedese VVD'er daagt eigen partij uit tot onderzoek

De VVD dreigt volledig weg te lopen van zijn liberale kernwaarden. Dat vindt Joost Nijhuis, voormalig raadslid in Enschede. Namens tientallen leden deelt de Enschedeër deze woensdag een open brief aan alle VVD'ers in Nederland, met de vraag deze te ondertekenen. De tijd is rijp voor een existentiële discussie, vindt Nijhuis, nu zijn partij te maken heeft met 'levensbedreigende schisma's'. Hoeveel VVD'ers herkennen zich nog in de partijkoers?

Zorgen over de koers van de liberale partij waren er al langer. Nijhuis, van 2010 tot aan de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart VVD-raadslid in Enschede, steekt die ook nooit onder stoelen of banken. Via social media, maar ook intern op congressen en partijbijeenkomsten, roert de 65-jarige Enschedeër zich regelmatig. Maar de afgelopen maanden kwamen de zorgen in een stroomversnelling. De gebeurtenissen rondom het stikstofdossier en het asielbeleid, waarbij het kabinet dwangmiddelen niet schuwt, zijn het kookpunt.

Klassiek liberaal

Joost Nijhuis is actief in de vleugel Klassiek Liberaal, een groep die geen formele status heeft binnen de VVD, maar een verzamelpunt wil zijn van gelijkgestemden. De klassiek liberalen zeggen pal te staan voor de liberale kernwaarden (o.a. individuele vrijheid, verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid) en interne discussies daarover te willen aanjagen.

Het zijn die kernpunten die in de laatste kabinetten onder VVD-leider Mark Rutte steeds verder onder druk staan, constateert Nijhuis in een open brief gericht aan leden: 'Dit omdat we inmiddels té vaak horen dat men een VVD ziet, waarin men zich niet (meer) herkent, omdat het lijkt alsof die partij macht tot doel verheft en daarbij zóveel kernwaarden opoffert dat leden (én electoraat) zich er niet meer in herkennen.'

Hotel in Albergen

Een kleine honderd VVD'ers hebben volgens Nijhuis zijn brief al bij voorbaat ondertekend. Het schrijven lag een maand geleden al klaar, maar vanwege het zomerreces is hij deze woensdag verstuurd. "En je ziet wat er ondertussen nog is gebeurd", aldus Nijhuis. Hij doelt op de situatie in Albergen, waar het kabinet de Tubbergse gemeenteraad passeerde bij het toewijzen van een hotel voor de opvang van 300 asielzoekers, omdat de doorstroom bij het aanmeldcentrum in Ter Apel stokt.

“Een wellicht nog zorgelijker schisma is de scheiding tussen de 'Haagsche VVD-top' versus 'betrokken leken-politici in den lande', die iedere dag met de poten in de klei staan en dienen uit te voeren wat vaak gevoeld wordt als 'de maatregelen over de schutting geworpen door Den Haag'”

Wat dat betreft denkt de Enschedeër dat zijn oproep precies op tijd komt. Afgelopen zomer stelden vele lokale en provinciale VVD-afdelingen brieven op waarin zij hun ongenoegen uiten over het asiel- of stikstofbeleid, dat overigens door VVD-ministers wordt uitgevoerd. "Ik had mijn brief graag intern onder VVD-leden gedeeld", aldus Nijhuis. "Maar vanwege de AVG (privacywet, red.) heb ik niet alle contactgegevens en het partijbestuur wilde de brief niet doorsturen. Dus moet het met een open brief." Ook dat zegt Nijhuis zorgen te baren.

Inhoudelijk debat

De inhoud van de brief gaat vooral over de partijkoers in de laatste twaalf jaren, met de vraag of die in lijn is met de verschillende verkiezingsprogramma's en regeerakkoorden. Nijhuis zou er binnen zijn partij een inhoudelijk debat over willen voeren en hoopt dat veel VVD-leden zijn brief ondertekenen. "Wat hebben we in de afgelopen kabinetten nu gedaan en wat heeft het gebracht? Wat hebben we als partij, los van coalitieafspraken, binnengehaald? Dat moet onderzocht worden, want daar kan je een inhoudelijke discussie over voeren."

icon_main_info_white_glyph

Een brief... maar dan?

Joost Nijhuis doet in zijn open brief de oproep aan VVD-leden om het schrijven massaal te ondertekenen. De bedoeling is dat de brief, met alle ondertekenaars, bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering van de VVD aan het partijbestuur wordt aangeboden en dat de oproep - een onderzoek naar de resultaten van de VVD in de laatste kabinetten - wordt opgevolgd.

Als voorbeeld noemt Nijhuis het terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers. De VVD belooft daar al jaren consequent beleid op te willen voeren, maar volgens de Enschedeër is daar weinig van te zien. En dat vindt hij zorgelijk. "Wat dat betreft kan je beter een kleinere partij zijn die wel principieel is, zoals de SP."

Grootstedelijk denken

Joost Nijhuis schrijft over 'levensbedreigende schisma's', ofwel tweespalten, binnen de VVD. "Er is langzamerhand een schisma tussen enerzijds grootstedelijk denken (Randstad, red.) en buitenstedelijk meer regionaal denken. Een wellicht nog zorgelijker schisma is de scheiding tussen de 'Haagsche VVD-top' versus 'betrokken leken-politici in den lande', die iedere dag met de poten in de klei staan en dienen uit te voeren wat vaak gevoeld wordt als 'de maatregelen over de schutting geworpen door Den Haag'."

De Enschedeër hoopt dat er een interne discussie op gang komt over de toekomst van de VVD. Nijhuis: "Mensen worden lid vanuit een ideaal. Op basis van die idealen schrijf je een partijprogramma over hoe dat te bereiken. Natuurlijk is het lastig om dat allemaal te behalen in een Tweede Kamer met 20 partijen. Maar de vraag is ook: wat geef je weg?"

Joost Nijhuis Ernst Bergboer 1 2022 08 30 090808 yfzn
Joost Nijhuis was van 2010 tot en met de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 raadslid namens de VVD in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.