Het blijft een probleem in faillissementen: ondernemers die in het buitenland zitten en zich onbereikbaar houden. Schuldeisers van drie bedrijven vissen daardoor achter het net. Onder de failliete ondernemers een kozijnenhandelaar die eerder werd veroordeeld voor het runnen van een hennepkwekerij.
Opvallend detail: een ondernemer uit Overdinkel, directeur-bestuurder van Kozijn Partners, zat ten tijde van het bankroet nog in zijn proeftijd voor de hennepkwekerij in Enschede. De geboren Oldenzaler moest onder meer 2,5 ton terugbetalen aan justitie.
De wietplantage was overigens niet de enige keer dat de ondernemer met justitie in aanraking kwam. Vorig jaar werd hij samen met zijn jongere broer veroordeeld wegens faillissementsfraude. Dit nadat hun eerdere bedrijf Window Supply in Hengelo op de fles ging.
Omdat er geluiden waren dat de failliete ondernemer intussen was geëmigreerd en hij onbereikbaar was, keek de politie naar hem uit. Zodra hij zich in Nederland liet zien, werd hij aangehouden en op verzoek van curator Alex Prascevic in gijzeling gehouden. Tijdens gesprekken gaf de ondernemer vervolgens aan dat hij bereid was om mee te werken aan een schikking.
Daarover werden ook gesprekken gevoerd, maar vervolgens liet de ondernemer aan de curator weten dat hij geen financiële middelen heeft. Intussen zit de man opnieuw in het buitenland.
Na onderzoek komt de curator tot de conclusie dat er niets meer te verhalen zet. Reden om het dossier nu te sluiten, meldt hij in zijn laatste faillissementsverslag.
Er is voor ruim 35 mille aan schulden.
Dezelfde curator Alex Prascevic had te maken met een andere ondernemer die eveneens de kuierlatten had genomen. Het ging hier om een schimmig faillissement. Nadat Ter Zake in Enschede een jaar geleden onderuit ging, stuitte de curator namelijk op een opvallende constructie. Op papier ging het om een transportbedrijf, maar in werkelijkheid bleek het zich bezig te houden met de bemiddeling in energiecontracten.
Maar ook in dit dossier was de ondernemer van de aardbodem verdwenen. Hij woont in Duitsland en was daar niet te traceren. Daarop liet de curator naar hem uitkijken en zodra de man in Schiphol voet op Nederlandse bodem zette, werd hij in de boeien geslagen. Maar nadat de curator hem aan de tand had gevoeld, verdween hij andermaal. En wat de curator ook probeerde: de ondernemer is en blijft spoorloos.
De curator heeft het boek nu definitief dichtgedaan. Wel zal hij bij het Fraudemeldpunt van de FIOD nog melding maken van mogelijke faillissementsfraude.
De totale schuldenlast bedraagt circa drie ton. Behalve een vordering van de fiscus van ruim een ton hebben zich drie schuldeisers bij de curator gemeld met een claim van een kleine twee ton.
De schuldenlast bij koeriersbedrijf Berktas in Oldenzaal ligt nog wat hoger. Aanvankelijk kwam de fiscus namelijk met een claim van 2 miljoen euro, al is die later bijgesteld naar een half miljoen euro. Nadat het bedrijf exact een jaar geleden op de fles ging, voerde curator Hendrie Aarnink gesprekken met familieleden en de boekhouder van de ondernemer, maar hij slaagde er niet in de zakenman zelf te pakken te krijgen.
De man zit in Turkije, maar is daar onvindbaar. De curator schrijft in zijn laatste verslag dat hij via diverse instanties heeft geprobeerd achter de verblijfplaats van de ondernemer te komen, maar dat dat niet is gelukt. Reden om over te gaan tot afwikkeling van het faillissement.