Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad praat over energietoeslag: ‘Haast maken, er zijn mensen in nood’

Arjan Kampman Ernst Bergboer 2022 04 19 173325 fvjw
Wethouder Arjan Kampman: 'We houden het zo simpel mogelijk'
Beeld: Ernst Bergboer

Er moet haast gemaakt worden met de uitbetaling van de energietoeslag. Dat is de belangrijkste boodschap die de gemeenteraad dinsdagavond had voor verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman. Inwoners die denken in aanmerking te komen voor het extra geld om de energierekening te kunnen betalen, kunnen de toeslag vanaf 9 mei aanvragen.

Heikel punt bij die energietoeslag is dat niet iedereen die hem het meest nodig heeft, bij de gemeente bekend is. Inwoners met een bijstandsuitkering of die een aanvraag bijzondere bijstand deden, hebben inmiddels een eerste bedrag van 200 euro op hun rekening gekregen. De energietoeslag bedraagt 800 euro voor huishoudens die rond moeten komen van 120 procent van het minimumloon of minder.

Aanvraagprocedure waar nodig

Bijstandgerechtigden en andere inwoners die al 200 euro hebben gehad, kunnen binnenkort nog 600 euro op hun rekening verwachten. Inwoners die daar niet onder vallen moeten wat langer wachten.

Kampman stelt er alles aan te doen om via instanties als de Sociale Verzekeringsbank, de Belastingdienst en Menzis te achterhalen om welke inwoners dat precies gaat. Maar die informatie is niet een-twee-drie beschikbaar. ZZP’ers met een inkomen van 120 procent van het minimumloon of minder, zijn vaak bij geen enkele instantie bekend.

icon_main_info_white_glyph

Waarom 120 procent van het minimum?

Het Rijk heeft gemeenten de opdracht gegeven in de regels voor uitkering van de energietoeslag aan te sluiten bij het gemeentelijke beleid voor Bijzondere Bijstand. In Eschede kunnen inwoners met een inkomen van 120 procent van het minimum of minder Bijzondere Bijstand aanvragen. Daarmee is dat ook de grens voor inwoners die in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Waar mogelijk, zal de gemeente rechtstreeks contact opnemen met inwoners die in aanmerking kunnen komen voor de energietoeslag contact. Maar er komt ook een aanvraagprocedure.

‘Zo simpel mogelijk’

Aanvragen kan per 9 mei, zo verzekerde de wethouder. Reden is dat er eerst een paar spelregels moeten worden opgesteld. Dat heeft het Rijk aan de gemeenten gelaten. “Dat houden we zo simpel mogelijk”, zei Kampman. “Maar ze moeten wel eerst helder zijn.”

Met ‘zo simpel mogelijk’ doelde Kampman onder meer op bijvoorbeeld inkomensgegevens. Er worden alleen loonstrookjes over de afgelopen drie maanden opgevraagd en er komt geen vermogenstoets. Maar niet iedereen is in loondienst. En hoe ga je om met iemand die weliswaar een aardig inkomen heeft, maar met de gestegen energiekosten onder het bestaansminimum is gekomen?

Er zijn dus ook allerlei aanvullende regels nodig om ervoor te zorgen dat iedereen die aanvraagt op gelijke gronden een toeslag krijgt uitgekeerd. Of niet.

Extra Rijksgeld nodig, maar geen belemmering voor toeslag

Vraag is ook hoeveel mensen de stad met deze toeslag zal weten te bereiken. Volgens een inschatting telt Enschede 13.363 huishoudens die ervoor in aanmerking zouden kunnen komen.

Als die allemaal energietoeslag van 800 euro aanvragen, is daar een bedrag van 10,7 miljoen euro mee gemoeid. Het Rijk stuurde in maart een brief naar de Nederlandse gemeenten waarin duidelijk werd dat Enschede kan rekenen op 8,5 miljoen.

Kampman heeft toegezegd dat het niet de vraag is of er meer geld van het Rijk komt - alle huishoudens die ervoor in aanmerking komen, krijgen de toeslag. De gemeente is - met andere gemeenten in Nederland - wel een lobby gestart om meer geld van het Rijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.