Verkeer
Stuur appje
Zoek

D66 en PvdA nemen initiatief voor een visie op Enschedese nachtcultuur

Pet regen Spacebar
Beeld: Ernst Bergboer

Had Enschede ooit verschillende nachtkroegen en -clubs, die tijd lijkt voorbij. Dat wil niet zeggen dat de stad geen Nachtdieren kent, integendeel. De underground-scene, sterk verbonden aan nachtcultuur, in de stad is in de voorbije jaren alleen maar gegroeid. Maar plekken om er je te verpozen, zijn er nauwelijks. Dat moet anders, vinden raadsleden Marijn Ouwehand (PvdA) en Linsey van der Veen (D66).

Ouwehand en Van der Veen hebben de politieke handen ineengeslagen nadat cultuurwethouder Jeroen Diepemaat tijdens de laatste raadsvergadering de boot van een nachtvisie voor de stad afhield. Hij heeft de handen vol aan uitvoering van een motie (eveneens van Ouwehand) en een bredere cultuurvisie met de opdracht onderdak te vinden voor culturele broedplaatsen in de stad.

Broedplaatsen en nachtcultuur

Broedplaatsen en nachtcultuur zijn niet hetzelfde, maar raakvlakken zijn er wel. In Enschede gaat het hier met name om kunstenaarscollectieven uit de underground. Dat zijn er een heel aantal en er is een grote mate van overlap tussen zowel de kunstenaars, maar vooral ook de alternatieve gemeenschap die zich daaromheen beweegt.

“Wij juichen dit toe!”

Het is lastig om exact vast te stellen wat de omvang van de Enschedese subcultuur is. Maar het gaat om een tweehonderd kunstenaars en cultuurmakers en een duizend of twee betrokkenen en geïnteresseerden. Die inschatting is gebaseerd op bezoekersaantallen bij feesten, handtekeningenacties en het verkeer op social media.

Internationaal

Wie weleens bij Tankstation Cultureel Vulpunt aan de Deurningerstraat is geweest, weet dat het om een verrassend internationale gemeenschap gaat. Dat komt voor een belangrijk deel door UT-, AKI- en Saxion-studenten, afkomstig uit alle windstreken. Dat Tankstation is een ontmoetingsplek, maar geen nachtclub.

Spacebar en NiCE

Spacebar aan het Enschedese Stationsplein is eigenlijk de enige plek waar de Enschedese subcultuur een uitgaansgelegenheid vindt. Die club is alleen vrijdag- en zaterdagnacht open. Nieuwe loot aan de alternatieve nachtclubboom in de stad is Nightclub Collective Enschede (NiCE), maar dat is vooralsnog een initiatief zonder plek.

Inspiratiesessies

PvdA en D66 vinden dat er aanvullend beleid moet komen dat, naast het faciliteren van broedplaatsen, ook moet leiden tot een levendige nachtcultuur in de stad. Ouwehand en Van der Veen beleggen in maart, april en mei drie inspiratiesessies, waarvoor iedereen die mee wil denken en praten is uitgenodigd. Die sessies moeten de basis vormen voor een initiatiefvoorstel voor de Enschedese gemeenteraad.

icon_main_info_white_glyph

Inspiratiesessies Nachtvisie

Raadsleden Marijn Ouwehand (PvdA) en Linsey van der Veen (D66) nemen het initiatief voor de ontwikkeling van beleid voor een Enschedese Nachtvisie. Drie inspiratiesessies moeten daartoe de aanzet worden. Alle betrokkenen en geïnteresseerden zijn daarvoor uitgenodigd. ‘Alleen met deze input is het mogelijk om tot een Nachtvisie te komen die wordt gedragen door de stad en het nachtleven zelf’, schrijven zij in een persbericht.

De sessies vinden plaats op 9 maart, 13 april en 11 mei.

De locaties voor deze sessies worden later bekendgemaakt op de websites van beide politieke partijen.

Nachtburgemeester Annebel Bunt en de trekkers van NiCE reageren enthousiast. “Wij juichen dit toe!” stellen de laatsten. “De stappen richting een Nachtvisie zijn een positieve ontwikkelingen voor Enschede.”

Museum of the Future 6
Lees ook
Broedplaatsen en nachtclubs; de zoektocht van Enschede naar ruimte

Bunt zet zich al jaren in voor broedplaatsen en een nachtcultuur die ‘aantrekkelijk, divers, toegankelijk èn veilig’ moet zijn. “De Enschedese nachtcultuur staat onder druk, vooral door ruimtegebrek. Daarom is het cruciaal om toekomstige ambities vast te leggen in een nachtvisie.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.