Verkeer
Stuur appje
Zoek

D66-raadslid wil duidelijkheid over problemen voor studenten bij aanpak van Enschedese pandjesbazen

De aanpak van pandjesbazen die woonhuizen vertimmeren voor verhuur van kamers leidt tot studentenellende. En dat leidt dan weer tot maatschappelijke en politieke onrust. Maandagavond werd erover gedebatteerd in de Enschedese gemeenteraad – het was D66’er Maschja Baas die er vragen over stelde.

Enschede begon vorig jaar met de aanpak van illegaal verkamerde panden. Onder het mom van brandpreventie controleren handhavers van de gemeente ‘verdachte’ huizen waar kamers worden verhuurd. Bij overtreding van de regels volgt een aanzegging en wordt verhuur verboden. Dat heeft ertoe geleid dat studenten die er huurden amper tijd kregen om een alternatief te vinden en op straat kwamen te staan.

Gemeenteraad wil duidelijkheid

Een ongewenst effect van een op zich logische gemeentelijke aanpak, vinden gemeenteraadsleden en ook verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat. Hoeveel studenten de dupe zijn geworden of mogelijk gaan worden van de gemeentelijke handhaving is onduidelijk. Er lijkt geen goede registratie te zijn van verdachte panden of van de aantallen studenten die daar een kamer huren.

Maschja Baas raadszaal
Lees ook
Raad roept B&W Enschede tot de orde: studenten mogen niet de dupe worden van maatregelen tegen illegale kamerverhuur

Het is met name die onduidelijkheid die raadsleden steekt. Maschja Baas (D66) stelde er eind vorig jaar al vragen over, maar cijfers ontbreken nog steeds. Maandagavond werd een motie van haar aangenomen die B&W opdraagt om de gewenste duidelijkheid snel te verstrekken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.