Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kiezer rekent hard af met ProHengelo; waar is het misgegaan?

IMG 0042 prohengelo frank peters
Frank Peters: “We moeten de komende vier jaar hard aan de bak."
Beeld: Emile Urban

Een teleurstellende uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor ProHengelo. Vooraf werd gerekend op zeker 5 zetels, maar aan het eind van de dag bleek dat de kiezer hard heeft afgerekend met de coalitiepartij. Twee zetels houdt ProHengelo over. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was de partij nog de grote winnaar met 6 zetels.

Aan de bak

De uitslag doet pijn bij fractievoorzitter Frank Peters, maar zegt trots te zijn op wat ProHengelo de afgelopen vier jaar met de coalitie heeft bereikt. Hij trekt lering uit de verkiezingsuitslag: “We moeten de komende vier jaar aan de bak. Ik hoop met z’n drieën, dus dat we nog een restzeteltje krijgen. Anders wordt het hard werken, maar daar lopen we niet voor weg.” Peters complimenteerde BurgerBelangen voor het voeren van een goede campagne. “Wij hebben dat ook gedaan. Wat dat betreft was het een battle tussen de lokalen.”

Coalitie

Eentje die glansrijk werd gewonnen door BurgerBelangen. Die werd met 7 zetels tot ieders verrassing de grote winnaar. Hoe kon het zo misgaan voor ProHengelo? Vier jaar geleden stapte de partij ambitieus in een college met VVD, SP en D66 na jarenlang in de oppositiebanken te hebben gezeten. De partij was blij in 2018 eindelijk collegeverantwoordelijkheid te kunnen nemen, nadat het in 2014 al eens was misgegaan. ProHengelo werd toen de grootste partij met 7 zetels. De partij kon echter geen meerderheid vinden in de eerste formatieronde, waarna andere partijen met elkaar wel snel tot een akkoord kwamen. ProHengelo had het nakijken.

““We hebben vier jaar lang goed coalitie gevoerd. We zijn zichtbaar geweest met goede resultaten. Blijkbaar heeft de kiezer het niet gezien.”

Taaie dossiers

ProHengelo haalde vier jaar geleden een aantal belangrijke dossiers binnen, waaronder de binnenstad, waarmee de partij echt wilde scoren in het belang van de stad. Ook het afvalbeleid kwam in de portefeuille van wethouder Bas van Wakeren terecht.

Waar het precies is misgegaan, daar kon lijstrekker Frank Peters woensdagavond nog niet meteen de vinger op leggen. “We hebben vier jaar lang goed coalitie gevoerd. We zijn zichtbaar geweest met goede resultaten. Blijkbaar heeft de kiezer het niet gezien." Peters beaamt dat het taaie dossiers waren. “De binnenstad was een lastig punt in het begin en het afvaldossier was ook niet makkelijk.”

Dat laatste bleek ook in de gemeenteraad, waarin Van Wakeren regelmatig botste met raadsleden die kritiek hadden op uitvoering van het beleid. Zo kreeg de wethouder in 2019 al eens een motie van wantrouwen aan zijn broek van het CDA en de PvdA. Die vonden dat Van Wakeren de raad niet goed en tijdig had geïnformeerd over de kosten van de Hijschkamer.

““De binnenstad was een lastig punt in het begin en het afvaldossier was ook niet makkelijk.””

Kritiek

Eind 2021 kreeg Van Wakeren bijna een motie van treurnis voor zijn kiezen vanwege chaos rond het afvalbeleid. Kritiek vanuit de raad was dat er gegoocheld zou worden met cijfers en dat het afvaldossier niet op orde zou zijn. Van Wakeren veegde alle kritiek van tafel en was van mening dat de raad zo vaak mogelijk werd geïnformeerd. "Ik stuur ze memo na memo, maar die lezen ze niet."

De nodige kritiek kreeg Van Wakeren ook op het kunst- en cultuurbeleid. Zo werd een nieuwe Kunst- en Cultuurnota in 2020 ook al eens door de raad teruggestuurd naar de tekentafel. Een punt waarop de partij wel wist te scoren is de herinrichting van het marktplein, waarvoor de afgelopen vier jaar een plan werd uitgewerkt in samenwerking met inwoners en dat nu wordt uitgevoerd.

Herbert Capelle onafhankelijk raadslid
Lees ook
ProHengelo zet muitend raadslid Herbert Capelle uit de fractie

Kwestie Capelle

Dan was er ook nog de kwestie rond Herbert Capelle, die leidde tot negatieve beeldvorming rond de partij. Het raadslid werd uit de fractie geknikkerd, nadat hij openlijk kritiek had gegeven op de ProHengelo-wethouder. Capelle was het niet eens met de manier waarop het college van B en W de vernieuwing van het marktplein aanpakte.

Waar de fractie van ProHengelo de aanpak van verantwoordelijk wethouder én partijgenoot Bas van Wakeren steunde, vond Capelle dat de vier scenario's die voorlagen teveel van hetzelfde waren. Nadat Capelle uit de fractie werd gezet riep deze zich vervolgens uit tot het enige bestuurs- en raadslid van de partij en schreef de andere bestuursleden uit bij de Kamer van Koophandel. Dit leidde tot grote verbazing van de huidige ProHengelo-fractie. In een beroepsprocedure werd dit uiteindelijk teruggedraaid.

ProHengelo kan niets anders doen dan na de gemeenteraadsverkiezingen haar wonden likken en weer kruipen in de rol van de kritische en harde oppositiepartij die het jaren geleden ooit was. Wellicht kan het de Hengelose kiezer dan weer voor zich winnen over vier jaar.

Frank Peters 1 Ernst Bergboer
Lees ook
Frank Peters: "Vier succesvolle jaren voor ProHengelo"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.