Verkeer
Stuur appje
Zoek

ProHengelo is klaar met gevaarlijke toestanden door haastige fietsers op de markt

Regelmatig gaat het bijna mis op het marktplein in Hengelo: fietsers scheuren met hoge snelheid rakelings langs marktbezoekers en marktkooplui. ProHengelo-raadslid Frank Peters vindt dat de gemeente Hengelo meer moet doen om fietsers tijdens marktdagen te weren en heeft schriftelijke vragen gesteld.

Raadslid Frank Peters heeft zelf ook wel eens meegemaakt op het Hengelose marktplein: “Ik loop elke week wel over de markt en ben al regelmatig bijna van mijn sokken gereden”, zegt het raadslid. Hij wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoe ze de verkeersveiligheid denken te verbeteren. Peters pleit voor de inzet van handhavers.

20240306 marktondernemers hengelo v5
Lees ook
Marktondernemers zien positieve effecten een klein jaar na oplevering heringericht plein

Marktplein

Tijdens de marktdagen op woensdag en zaterdag mogen er geen fietsers het marktterrein op. Bij alle toegangen tot de markt worden dan hekken met waarschuwingsborden geplaatst, alleen doen veel fietsers er niets op uit. “Fietsers zijn nog gewend hun weg zo te vervolgen, omdat het marktplein vroeger vrij lag.” Sinds de nieuwe indeling staan de marktkramen aan de randen van het plein Randen die op niet-marktdagen als fietspad worden gebruikt door fietsers.

“Ik loop elke week over de markt en ben al regelmatig bijna van mijn sokken gereden.”

De Hengelose binnenstad is namelijk een zogenaamde 'shared space'. Dat wil zeggen dat voetgangers, fietsers en gemotoriseerde verkeersdeelnemers de binnenstad samen delen; in elk geval op plekken waar deze laatste categoriën mogen komen. Dat brengt dan ook soms verwarring met zich mee wanneer er tijdens marktdagen niet op de markt gefietst mag worden. Een handhavingscampagne zou volgens ProHengelo een uitkomst kunnen zijn: "Als we een paar weken de regels streng handhaven, dan moet het uiteindelijk wel goedkomen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.