Klimaat Hengelo

Jarige Natuur- en Milieuraad Hengelo gelauwerd

De Natuur- en Milieuraad Hengelo bestaat dit jaar vijftig jaar en zij viert dit met de uitgave van een boek. Als kers op de taart kreeg de Hengelose milieuorganisatie de Bronzen erepenning van de Stad uitgereikt voor haar inzet.

Op de barricades

“Het was voor ons heel bijzonder en een grote verrassing”, zegt bestuurslid Heleen Driessen over de uitgereikte erepenning. Naast de penning kreeg de milieuorganisatie ook een oorkonde overhandigd. Al vijftig jaar staan de vrijwilligers van de Natuur- en Milieuraad Hengelo op de barricades voor natuur en milieu. “We geven gevraagd en ongevraagd advies over kwesties die spelen rondom natuur en milieu in Hengelo”, zegt Driessen.

Wasmiddel in de sloot

De Natuur- en Milieuraad werd opgericht in 1971. “In die tijd werd er nog niet zoveel aan het milieu gedaan. Een enkeling maakte zich er druk om. In die tijd werd onder meer bekend dat wasmiddelen het leven in de sloten helemaal doodmaakte. Vroeger, voordat er waterzuiveringsinstallaties waren, ging het afvalwater gewoon de sloot en de beek in.” De overheid kwam in de jaren zeventig met steeds meer wet- en regelgeving om milieuvervuiling tegen te gaan.

Klimaatverandering

Anno 2021 is de raad erg druk met het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. Overstromingen en bosbranden teisteren landen wereldwijd. Ook in ons eigen land merken wij de effecten. Volgens Driessen is er werk aan de winkel: “Wij dienen onze aarde goed achter te laten voor toekomstige generaties. Gelukkig voelen veel jongeren een grote betrokkenheid bij het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar de demonstraties voor een beter klimaat. Ook het onderwijs moet zich meer focussen op duurzaamheid en milieu.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.