Corona in Twente

Gevreesd zorginfarct op Eerste Hulp MST blijft uit

Gistermiddag ronde de klok van vijf - aan het begin van zijn avonddienst - meldde SEH-arts Rein IJmker dat alle bedden op de Eerste Hulp van het MST vollagen. Maar het gevreesde scenario dat patiënten op de gang de nacht door zouden moeten brengen, is uitgebleven.

Schermafbeelding 2021 11 08 om 20 55 38
De Tweet die Rein IJmker vanavond plaatste © Schermprint

update - dinsdag 9 november, 11:30 uur

De drukte op de Eerste Hulp heeft gisteravond en vannacht niet tot problemen geleid. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zijn alle patiënten op een normale manier geholpen en opgevangen.

"Het is druk, zowel op de Eerste Hulp als op de IC. Maar dat is ook altijd een momentopname, zeker op de Eerste Hulp. Patiënten komen en gaan." Er zijn, zo meldt het ziekenhuis, geen bijzondere noodscenario's van kracht of van kracht geweest.

bericht van gisteravond

De situatie is zo acuut dat IJmker niet uitsluit dat patiënten de nacht op de gang zullen moeten doorbrengen, zo liet hij dagblad TC Tubantia eerder vanavond weten.

Alle patiënten geholpen

Mocht er vanavond werkelijk een noodplan uit de kast getrokken moeten, dan zullen de patiënten die er het best aan toe zijn provisorisch worden opgevangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die wachten op uitslag van een ct-scan. In de hoop op een zodanige uitslag dat opname niet nodig is.

Medisch Spectrum Twente Ernst Bergboer
De spoedeisende hulp van het MST in Enschede ligt vol © Ernst Bergboer

Alle patiënten die worden binnengebracht op de Eerste Hulp zullen worden geholpen, ‘zolang het personeel nog op zijn benen kan staan’, verzekerde IJmker.

Corona maakt systeemcrisis duidelijk

Overigens stelde IJmker in een interview van zaterdag in diezelfde krant dat de capaciteitsproblemen in het Twentse ziekenhuis niet alleen aan corona te wijten is. Opnamestops zijn er vaker geweest, het systeem piept en kraakt al veel langer. Corona maakt het alleen nog duidelijker.

IJmker tweet op persoonlijke titel, zo staat bovenaan zijn Twitter-account te lezen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.