Twente
Video

Twents Kwartearken: de goastok en de oötheek van Van Pelt Lechner

Het TwentsKwartearken ging de afgelopen week over het Twentse woord goastok en de oötheek -een eierverzameling- van Van Pelt Lechner uit het depot van de MuseumFabriek.

Goastok

Trouwe kijkers en luisteraars van het Twents Kwartearken werden bijgepraat over de betekenis van voel, tokse, veerngood en het woord van de week goastok.

Ootheek

En in het depot van de MusuemFabriek scharrelde onze verslaggever Ernst Bergboer naar eieren. Hij vond er drieduizend, allemaal uitgeblazen. De oötheek, zo heet zo’n eierverzameling, is begin 20e eeuw bijeengeraapt door oöloog Van Pelt Lechner.

Hij schreef er zelfs een standaardwerk over, die eveneens in bezit is van het museum. “Als je bijvoorbeeld een vogelboekje bij de ANWB koopt waarin vogels en hun eieren worden beschreven, dan is die informatie gebaseerd op dit standaardwerk”, zegt Edwin Plokker, hoofd collectiebeheerd van het museum.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.