Corona in Twente

UT schrapt op laatste moment deel open dag

De Universiteit Twente schrapt op het allerlaatste moment een deel van het programma voor de open dag van vandaag. Het gaat om de gezondheidsstudies. De UT wil daar geen bezoekers over de vloer vanwege het coronavirus.

453276 866250 1 1
Josien Kodde | Tubantia

Dit besluit is niet volgens de richtlijn van het RIVM dat voorschrijft dat evenementen buiten Noord-Brabant gewoon kunnen doorgaan. Toch heeft de UT het besluit genomen. Op een precair tijdstip. Namelijk slechts een paar uur voor aanvang van de open dag om 15 uur.

Geen extra risicoWoordvoerder Laurens van der Velde: ,,We hebben de knoop doorgehakt omdat veel van onze medewerkers en studenten van de gezondheidswetenschappen en biomedische technologie contacten hebben met ziekenhuizen. Ze werken daar bijvoorbeeld. Maar er is ook veel contact met andere medische instellingen.ââ

,,De medische sector is zo cruciaal. Die willen we nu niet extra blootstellen aan risicoâs. De open dagen van bijvoorbeeld de ziekenhuizen MST en ZGT gaan volgende week om deze reden ook niet door.ââ

âEigen besluitâDe vraag is in hoeverre deze regionale ziekenhuizen of andere organisaties uit de medische wereld druk hebben uitgeoefend op de UT. Van der Velde: ,,Niet specifiek druk. Er zijn wel partijen die wilden dat we hiermee niet door zouden gaan. Maar het is een eigenstandig besluit van de universiteit.ââ

De open dag van donderdagmiddag is voor toekomstige masterstudenten. Doorgaans komen die deels uit het buitenland. De UT was rond het middaguur donderdag druk doende om alle bezoekers â ze hebben zich vooraf moeten aanmelden â te informeren over de beperking van het programma van de open dag.

Lastig besluitOm hoeveel studenten het gaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk enkele honderden. De UT liet vorige week al weten dat ze het uiterst lastig vond om te besluiten over het organiseren van een open dag. ,,We willen studenten goed informeren over keuzes voor hun studie en loopbaanââ, aldus Van der Velde.

Uiteindelijk besloot de UT door te gaan met de organisatie. Met uitzondering van de gezondheidsstudies, gaat de rest van het programma gewoon door. Ook vrijdag en zaterdag zijn nog open dagen bij de UT. Zonder nader bericht gaan die door. Maar met uitzondering dus opnieuw voor de bachelorstudies gezondheidswetenschappen, technische geneeskunde en biomedische technologie en de masterstudies gezondheidswetenschappen en biomedische technologie.

De UT kijkt naar alternatieve mogelijkheden om aankomend studenten te ontvangen. Ze wijst op de meeloopdagen en de online open dag op 13 mei.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.