Hengeloos Peil

Raadslid PVV Hengelo over opvang: 'Ik geloof burgemeester niet als hij zegt dat het hierbij blijft'

Zowel de SP als de PVV zien het liefst dat asielzoekers worden opgevangen in de eigen regio, maar als die mogelijkheid er niet is of als ze - zoals nu het geval is met de groep van honderd uit Ter Apel - al in Nederland zijn, dan lopen de meningen uiteen. De SP zegt: we moeten Ter Apel de komende weken uit de brand helpen en die vluchtelingen menswaardig opvangen. De PVV zegt: niet doen. Hugo Koetsveld (SP) en Jeanet Nijhof (PVV) gingen dinsdag 26 oktober in discussie bij Hengeloos Peil.

Volgens burgemeester Sander Schelberg ging hij z'n boekje allesbehalve te buiten toen hij dit weekend honderd vluchtelingen welkom heette in zijn stad. Een burgemeester hoeft hiervoor de raad niet te raadplegen, betoogde hij maandag 25 oktober in 1Twente Vandaag.

Jeanet Nijhof en onafhankelijk raadslid Leo Janssen daarentegen vinden dat een besluit met zoveel impact altijd met de raad besproken moet worden. Nu bleef het bij een mededeling. Daarom heeft het tweetal een interpellatiedebat aangevraagd in de raadsvergadering van vanavond.

Koetsveld: 'Ik wil ook best in debat'

Om een interpellatiedebat op de raadsagenda te krijgen, moet minimaal een derde van de raadsleden daarmee in stemmen. De kans dat dat aantal wordt gehaald is reëel betoogt SP-raadslid Hugo Koetsveld: "Ik moet het er nog over hebben binnen onze fractie, maar de kans is groot dat we hierover in debat willen. Niet dat we het oneens zijn met het besluit van de burgemeester, maar ik wil het er graag over hebben met de raad. Ik wil dan graag het punt maken dat wat ons betreft menselijkheid hier boven zorgvuldigheid gaat, hoewel het college wat zorgvuldigheid betreft ook al het mogelijke gedaan heeft."

Verhaal gaat verder onder foto.

Hugo koetsveld SP Hengelo FOTO FRANKLIN
Hugo Koetsveld: "Ik ben er trots op dat we dit als Hengelo kunnen doen. Of de burgemeester ons deze mensen door de strot heeft geduwd? Nee, er is sprake van een crisis, dan moet je snel handelen." © Franklin Veldhuis / 1Twente

'Vier per gemeente, kon dat niet?'

Volgens Nijhof is dat juist wat haar het meest dwarszit. De snelheid waarmee alles geregeld is. Zonder daarbij de raad te raadplegen. "Waarom moeten al die honderd mannen nu ineens allemaal in Hengelo worden opgevangen. We hebben 25 gemeenten in Overijssel. Vier vluchtelingen per gemeente, had dat niet gekund?"

Nijhof geeft Koetsveld gelijk als hij zegt dat de 250 vluchtelingen aan de Havezatenlaan niet of nauwelijks overlast hebben veroorzaakt de afgelopen jaren, 'maar dat zijn dan ook allemaal gezinnen'. Nijhof: "Nu hebben we te maken met honderd jonge mannen, uit een andere cultuur, deels getraumatiseerd. Ik vind dat we daar vooraf beter naar hadden moeten kijken."

Oud stadskantoor

Nijhof is daarnaast bang dat het niet bij deze honderd mannen blijft: "Ik heb al ergens gelezen dat het oude stadskantoor aan de Hazenweg geschikt gemaakt zou kunnen worden voor semi-permanente opvang. De burgemeester kan wel zeggen dat Hengelo voorlopig even genoeg heeft gedaan met deze noodopvang en de opvang aan de Havezatenlaan (250 mensen, red.) en de toezegging dat er aan de Willemstraat ook weer opvang mogelijk is (ruim 100 mensen, red.), maar ik geloof hem eerlijk gezegd niet."

icon_main_quote_red_glyph

"De burgemeester kan wel zeggen dat Hengelo voorlopig even genoeg heeft gedaan wat betreft de opvang van asielzoekers, maar ik geloof hem eerlijk gezegd niet."

Jeanet Nijhof, raadslid PVV

Trots

Koetsveld is juist blij met de daadkracht van Schelberg: "Ik ben er trots op dat we dit als Hengelo kunnen doen. Of de burgemeester ons deze mensen door de strot heeft geduwd? Nee, er is sprake van een crisis, dan moet je snel handelen. Tuurlijk, normaal gesproken overleg je met de raad en communiceer je met de omwonenden, maar daarvoor was nu geen tijd. Daarom zou ik het ook fijn vinden om vanavond alsnog in debat te gaan hierover."

Vragenkwartier

Mochten Nijhof en Janssen niet de benodigde een derde van de raad achter zich krijgen, dan zullen ze allebei hun opmerkingen inbrengen in het vragenkwartier. Nijhof: "En dat kwartier zou dan zo maar eens een uur kunnen gaan duren."

Jeanet nijhof pvv hengelo FOTO FRANKLIN
Jeanet Nijhof: "Waarom moeten al die honderd mannen nu ineens allemaal in Hengelo worden opgevangen. We hebben 25 gemeenten in Overijssel. Vier vluchtelingen per gemeente, had dat niet gekund?" © Franklin Veldhuis / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.