Corona in Twente

GGD Twente gaat zonder afspraak vaccineren bij winkelcentra Hengelo

GGD Twente gaat volgende week woensdag, donderdag en vrijdag mensen vaccineren met het Pfizer- of Janssenvaccin bij twee winkelcentra en bij het Hengelose stadhuis. In andere Twentse steden zijn al dergelijke pop up-vaccinatielocaties geweest. Hengelo heeft iets soortgelijks alleen gedaan op 17 en 18 september op de Lambertuskermis. Daar lieten ruim 150 mensen zich prikken in dertien uur tijd.

363854 vaccinatie
GGD Twente gaat volgende week woensdag, donderdag en vrijdag mensen vaccineren met het Pfizer- of Janssenvaccin bij twee winkelcentra en bij het Hengelose stadhuis. © 1Twente

Laagdrempelig

Een GGD-woordvoerder legt uit waarom voor deze strategie is gekozen: "Met het dichtbij vaccineren zonder afspraak hoopt de GGD drempels als afstand tot de huidige vaccinatielocaties en het maken van een afspraak weg te nemen. Voor inwoners die zelf moeilijk op een grote priklocatie kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn, is dichtbij vaccineren een oplossing. Daarnaast kunnen mensen er op een laagdrempelige manier informatie krijgen over coronavaccinatie."

icon_main_quote_red_glyph

“Met het gure weer op komst is het belangrijk dat we de vaccinatiegraad nog verder kunnen ophogen."

Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo

'Vaccinatiegraad ophogen belangrijk'

De Hengelose burgemeester Sander Schelberg is voorstander van deze laagdrempelige mogelijkheid om de plaatselijke vaccinatiegraad verder omhoog te brengen. “Met het gure weer op komst is het belangrijk dat we de vaccinatiegraad nog verder kunnen ophogen. Denk daarbij aan jezelf, maar zeker ook aan de kwetsbare mensen om je heen”, aldus Sander Schelberg.

icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

GGD Twente is met een tijdelijke priklocatie met informatiepunt in Hengelo aanwezig op woensdag 27 oktober van 09.00 uur tot 17.00 uur bij winkelcentrum Groot Driene, op vrijdag 29 oktober van 12.00 uur tot 19.00 uur bij winkelcentrum Hengelose Es en op zaterdag 30 oktober van 09.00 uur tot 17.00 uur bij het stadhuis.

Winst te behalen

De GGD-woordvoerder laat weten dat in overleg met de gemeenten de locaties worden bepaald. Dit zijn plekken waar het vermoeden bestaat dat nog enige winst behaald kan worden in het verhogen van de plaatselijke vaccinatiegraad.

Ruim 150 prikken op de kermis

Bezoekers van de Lambertuskermis afgelopen september konden zich ook al laten vaccineren door GGD Twente. Zo'n 150 mensen hebben dat ook daadwerkelijk gedaan. Mensen konden ook hier kiezen tussen een prik met Pfizer of met Janssen. Bij de prikbus werd enige tijd gedemonstreerd door mensen die tegen deze bijzondere 'attractie' waren, maar dit is vreedzaam verlopen.

Neem ID-kaart en mondkapje mee

Op de tijdelijke priklocaties kunnen mensen zonder afspraak terecht voor informatie en een vaccinatie met het Pfizer- of het Janssen-vaccin. Het meenemen van een geldig identiteitsbewijs en mondkapje is vereist. Bij de vaccinatielocaties staan GGD-medewerkers klaar om mensen met vragen en twijfels te woord te staan. Er zijn folders in verschillende talen beschikbaar. Ook op een aantal vaste plekken wordt gevaccineerd zonder afspraak. Kijk daarvoor op www.prikkenzonderafspraak.nl. Op haar eigen site maakt GGD Twente bekend waar de komende weken nog tijdelijke priklocaties zullen opduiken.

icon_main_info_white_glyph

Ruim 83 procent dubbel gevaccineerd

Tot en met zondag 17 oktober zijn in Nederland naar schatting ruim 23,8 miljoen vaccinaties toegediend. Daarvan zijn ruim 12,9 miljoen eerste vaccinaties en ruim 10,8 miljoen tweede vaccinaties. Naar schatting heeft nu 87,1% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie ontvangen en is 83,5% volledig gevaccineerd. Van iedereen vanaf 12 jaar heeft 84,9% minimaal één vaccinatie ontvangen en is 81,4% volledig gevaccineerd. Er is nog steeds een lichte toename te zien in de opkomst en vaccinatiegraad. Bij de meeste leeftijdsgroepen gaat het om een toename van minder dan 1% in de afgelopen week. Bij de leeftijdsgroep 12-17 jarigen ligt de toename op 1% voor de eerste vaccinatie en op 2% voor volledige vaccinatie. Bron: RIVM


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.