Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo in brandbrief aan Rijk: 'Zorg dat woonlasten gelijk blijven bij aardgasvrij maken van wijken'

De gemeenteraad van Hengelo wil pas doorgaan met het aardgasvrij maken van huizen als er duidelijkheid is over financiële compensatie vanuit het Rijk. Dat staat in een brandbrief die vandaag naar Den Haag wordt gestuurd. Hengelo wil een warmtenetwerk aanleggen in de wijk De Nijverheid, maar er is onduidelijkheid over de kosten.

Woonlastenneutraliteit

De Hengelose raad wil dat de eerste schop pas de grond ingaat als blijkt dat de hele energietransitie woonlastenneutraal kan en er voldoende compensatie voor de gemeentelijke kosten komt. Met andere woorden: de bewoners moeten hierdoor geen hogere energierekening krijgen en de gemeente hoeft niet alleen voor de kosten op te draaien.

"Aan keukentafels, in zaaltjes en online leggen we uit wat de afspraken uit het Klimaatakkoord betekenen en proberen we tot passende alternatieven te komen. Al die tijd misten we het door u beloofde instrumentarium waardoor het draagvlak voor de opgave afneemt. We kunnen op dit moment onze inwoners niet beloven dat de maatregelen woonlastenneutraal blijven", zo schrijft de gemeente in de brief aan de minister van Binnenlandse Zaken.

Nijverheid berthastraat
Lees ook
Hengelose raad bezorgd over vertraging aardgasvrij maken stad

'Goedkopere alternatieven'

De ruim honderd jaar oude wijk De Nijverheid is de eerste wijk in Hengelo die van het gas af moet. Namens het BewonersOverleg De Nijverheid (BON) spreekt voorzitter Fred Holtkamp zijn verbazing uit over de brief van Hengelo naar Den Haag. "Je kunt de hand ophouden in Den Haag, maar je kunt ook kijken naar goedkopere alternatieven."

In De Nijverheid wordt al vier jaar gesproken over aardgasvrij worden. Sinds juli 2018 is het bewonersoverleg ook aangeschoven. In de wijk moet het aardgas worden vervangen door een warmtenetwerk, als het aan de gemeente ligt. Hierbij wordt water bij Nobian (het vroegere AkzoNobel) verwarmd, waarna het via een buizennetwerk in de huizen moet komen. Dat systeem moet veertig jaar meegaan en is kostbaar. "De duurste variant in onze berekeningen", zegt Holtkamp.

"We zien liever een hybride variant, waarbij de gasketel en de luchtwarmtepomp worden gecombineerd met isolatie. Dat scheelt vijftig procent. Daarmee haal je de klimaatdoelstellingen van 2030 ruimschoots. Want wie kan mij vertellen hoe de energiemarkt er over veertig jaar uitziet?"

Voorkomen van kosten

De vraag wie opdraait voor de kosten heerst momenteel bij de gemeente. "Randvoorwaarden zoals haalbaarheid, betaalbaarheid en woonlasten-neutraliteit zijn niet ingevuld." De gemeente wil voorkomen dat inwoners die van het gas af gaan, straks meer moeten betalen. Daar zijn de bewoners in De Nijverheid ook bang voor.

Holtkamp: "Met de oude gasprijzen kwamen we erop uit dat we in gevallen meer gaan betalen. Maar de gemeente heeft zichzelf als uitdaging gesteld om onze wijk, met veel oude huizen, van het gas af te krijgen."

Zover is het nog niet. Voor 1 november wil de Hengelose raad dat de demissionair minister haar zaakjes op orde heeft. Alleen dan kan de Transitievisie Warmte vastgesteld worden.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.