Twente
Aankondiging
Video

De Vaccinatiestaat: in gesprek over vragen en zorgen rond QR-codes en coronamaatregelen

Corona en de maatregelen die worden genomen om een crisis in te dammen leiden tot heftige emoties over feiten, fabels en de interpretatie daarvan. De wig die al langer in het hakblok van de Nederlandse samenleving stond, dreigt het blok te splijten. In De Vaccinatiestaat gaat 1Twente in gesprek met denkers, politici en wetenschappers uit de regio.

De Vaccinatiestaat is een serie gesprekken over al te heet geworden hangijzers. Met mensen die dat gesprek willen. Ondanks - of juist vanwege - de verschillen. Omdat het uitvergroten van die verschillen aardig is voor de kijkcijfers en clicks, maar een antwoord op de vraag hoe we met al die verschillen een beetje prettig samenleven niet dichterbij brengt.

Tijd voor het gesprek

In De Vaccinatiestaat verkennen 1Twente journalisten Wilco Louwes en Ernst Bergboer de dilemma’s, de vragen, de zorgen en de oplossingen met gasten als techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, statenlid Johan Almekinders en CU-raadslid Hadassa Meier. Het format: een tafel met een of twee gasten en tijd. Genoeg tijd voor de dialoog.

icon_main_quote_red_glyph

Kun je nog vragen stellen over de dingen die gebeuren, of moet je maar gewoon met de stroom mee?

Wilco Louwes in 1Twente Vandaag

Van alle kanten belicht

De structuur van de gesprekken wordt een beetje geleid door de thema’s die worden aangesneden. Met Almekinders en Meier staat de politiek en politieke besluitvorming centraal; met Verbeek onderzoeken we de ethische vragen die technieken als zo’n QR-code oproepen. Andere vragen en zorgen - en dus gesprekken - gaan over de grondwet. Over de sociologische effecten op gezinnen, families, vrienden en inwonergroepen. Over gezondheid en de medische kant van de zaak.

Wilco Louwes  Ernst Bergboer 2
Wilco Louwes © Ernst Bergboer

Platform voor nuance

Maar ook de gasten aan tafel zijn naast expert ook mens en inwoner. In De Vaccinatiestaat lopen meningen, feiten en ervaringen door elkaar. Of dat tot kant en klare conclusies en oplossingen leidt, is de vraag. Vermoedelijk niet. Een door iedereen gedeelde mening zal het evenmin opleveren. Maar de enige manier om met alle mensen van goede wil door een crisis heen te komen, is het gesprek met elkaar te blijven voeren. En alle geluiden serieus te nemen.

Met De Vaccinatiestaat brengt 1Twente een platform waarop dat kan.

HKE3269groot
Ernst Bergboer © Marjolein Bergboer

De komende weken op vrijdag

De Vaccinatiestaat is de komende weken te zien op de website en het televisiekanaal van 1Twente. Op vrijdag staat een nieuwe aflevering online. ’s Avonds wordt die uitgezonden na 1Twente Vandaag (dus om 21 en 23 uur) en, daarvoor, om 18 en 19 uur.

De eerste aflevering, met Johan Almekinders en Hadassa Meier, staat vanaf vrijdag 14 oktober online.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.