Enschede
Video

Ouderenvervoer AutoMaatje zoekt dringend vrijwillige chauffeurs

AutoMaatje, het door vrijwilligers gerunde vervoersbedrijf van Alifa, heeft chauffeurs te kort. Op dit moment rijden zo’n 75 chauffeurs in hun eigen auto op basis van vrijwilligheid ouderen rond in Enschede en ver daarbuiten, maar zegt Hans van der Weide van Automaatje: “We hebben minimaal het dubbele aantal nodig. Liever nog meer.”

Niet dat het vervoer van ouderen gedurende de coronacrisis stil lag. “Zeker niet, medische ritten voerden we gewoon nog uit.”

Van der Weide verwacht dat het binnenkort storm zal lopen op de voorziening van welzijnsorganisatie Alifa en dat hij hopeloos veel mensen te kort komt. “De vraag neemt explosief toe. We hebben in onze stad zo’n zeven grotere centra. Die kloppen straks allemaal bij ons aan.”

Betaalbaar

AutoMaatje bestaat sinds 2018 en heeft als doel om met ouderen een betaalbare vervoersmogelijkheid te bieden. Het gaat om ouderen met een indicatie, maar ook om ‘klanten’ die buiten de lijnen van het openbaar vervoer wonen.

“Sommige mensen hebben problemen om in de bus te stappen of er te komen. Openbaar vervoer komt niet aan de deur. Wij wel, we halen mensen uit hun isolement”, betoogt Van der Weide.

Privéchauffeur

Het mes snijdt overigens aan twee kanten. De vrijwillige chauffeurs zitten over het algemeen ook thuis en willen wat om handen hebben en de ouderen die vervoer nodig hebben, krijgen zo’n beetje een privéchauffeur die als het nodig is, meegaat het ziekenhuis in. En zo ontstaan ontstaan zulke goede contacten dat veel deelnemers het liefst met hun vaste chauffeur willen rijden.

Geen concurrentie

Grenzen bestaan niet. “We rijden door het hele land en ook over de grens naar de Augenklinik in Ahaus en verder als er vraag is.”

De coördinatie van AutoMaatje vindt niet dat hij met zijn organisatie de regionale taxi-bedrijven concurrentie aandoet. “Nee hoor, we hebben juist hele goede connecties, we schuiven ook ritten door naar hen door.”

Vervoerskosten

De chauffeurs zetten hun eigen auto in en doen dat op vrijwillige basis. “Ze krijgen alleen de kilometers vergoed. Dertig cent per kilometer.”

Enschedeërs die mee willen doen met AutoMaatje kunnen zich melden bij www.alifa.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.