Enschede

Burgemeester Van Veldhuizen bij afscheid geridderd en bekroond tot ereburger van Enschede

Bij zijn officiële afscheid als burgemeester is Onno van Veldhuizen (58) vrijdagmiddag uitgeroepen tot ereburger van Enschede. Bovendien mag de vertrekkend burgervader zich Officier in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Een ludieke actie: voor zijn afscheidsreceptie werd Onno van Veldhuizen met een ouderwetse brandweerwagen opgehaald.

Van Veldhuizen heeft per 1 oktober zijn functie als burgemeester neergelegd, precies zes jaar na zijn aanstelling. Ter ere van zijn afscheid was het Wilminktheater in de binnenstad afgehuurd. Voorafgaand aan de receptie werd de vertrekkend burgemeester met een brandweer-oldtimer van huis opgehaald.

Zilveren speld

Tijdens de receptie waren er lovende woorden voor Van Veldhuizen, onder meer door voorzitter Wim Boomkamp van de Twente Board. "Het gaat beter met Twente dan ooit", dichtte hij Van Veldhuizen toe. Voor zijn bewezen diensten in de grensoverschrijdende samenwerking ontving hij uit handen van Markus Lewe, de Oberbürgemeister van partnerstad Münster, het Silberne Rathaus. Dat is een zilveren speld.

Bekroond en geridderd

Ook loco-burgemeester Niels van den Berg had een bijzondere verrassing voor Onno van Veldhuizen. Hij is bekroond tot ereburger van Enschede. Onder meer wijlen oud-textielfabrikant Henk van Gelderen, wijlen galeriehouder Martha Haveman en oud-burgemeester Peter den Oudsten gingen hem voor.

Tot slot werd Van Veldhuizen ook nog geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De vierde graad in de ridderorde werd de burgemeester opgespeld door Commissaris van de Koning Andries Heidema.

Staatsraad

Vanaf volgende week gaat Onno van Veldhuizen aan de slag als staatsraad (rechter) bij de Raad van State. Hij blijft overigens wel in Enschede wonen. Als burgemeester wordt hij tijdelijk opgevolgd door Theo Bovens uit Maastricht. De sollicitatieprocedure naar een definitieve opvolger, die in februari 2022 aangesteld zou moeten worden, is onlangs afgerond en bevindt zich nu in de eerste gespreksfase.

ONNO VAN VELDHUIZEN2 0210304 COENKRUKKERT
Onno van Veldhuizen, inmiddels vertrokken als burgemeester van Enschede. © Coen Krukkert

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.