Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents waterschap heeft dagelijkse leiding weer compleet met 'bestuurder van buiten'

20240417 karst spijkervet waterschap vechtstromen
Karst Spijkervet.
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Het heeft een paar maanden geduurd, maar vanaf volgende week is de dagelijkse leiding van waterschap Vechtstromen weer compleet. De fractie van de BoerBurgerBeweging was sinds december op zoek naar een vervanger voor Rolf Woolderink, die gedwongen moest vertrekken nadat het vertrouwen in hem was opgezegd. Op woensdag 24 april wordt Kars Spijkervet tijdens de algemene bestuursvergadering voorgedragen voor het dagelijks bestuur. Dat is best bijzonder, omdat Spijkervet op dit moment geen zetel heeft in het waterschap.

Anders dan in de lokale of landelijke politiek kennen waterschappen geen dualistisch systeem. Dat betekent dat het dagelijks bestuur (vergelijkbaar met burgemeester en wethouders in een gemeente) normaal gesproken wordt gevormd door leden uit het algemeen bestuur (vergelijkbaar met een gemeenteraad). Een bestuurder stemt dus mee over zijn of haar eigen voorstellen.

Toestemming nodig

Afwijken van de regels, met het aanstellen van een bestuurder die nog geen zetel in het waterschap heeft, mag alleen met toestemming van de provincie. Het werkgebied van Vechtstromen omvat Twente en het zuidelijke deel van Drenthe. Beide provinciebesturen (Overijssel en Drenthe) hebben inmiddels laten weten dat zij akkoord gaan met de aanstelling van Karst Spijkervet. Bij instemming van het Algemeen Bestuur, is de vacature die op 6 december is ontstaan weer ingevuld. "Dat is belangrijk met het oog op de grote opgaven – bijvoorbeeld op het gebied van waterkwaliteit en klimaat – waar we als waterschap voor staan", aldus watergraaf Stefan Kuks.

Rolf Woolderink Waterschap Vechtstromen
Lees ook
Coalitie in Twents waterschap wankelt na gedwongen vertrek van BBB-bestuurder

Bestuurlijke ervaring

Spijkervet wordt gezien als een verbinder met ruime bestuurlijke ervaring. Hij was bestuurder bij de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord en gemeenteraadslid in Steenwijkerland. Ook fungeerde hij in het verleden al eens als dagelijks bestuurder bij waterschap Drents Overijsselse Delta. "Toen deze vraag op mijn pad kwam, heb ik er natuurlijk eerst goed over nagedacht.", aldus Spijkervet. "Want ik weet dat het werk van een dagelijks bestuurder bij een waterschap veel van je vraagt. Maar ik weet ook dat ik er veel energie van terugkrijg. Ik heb er dan ook zin in om bij Vechtstromen aan de slag te gaan,” aldus Spijkervet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.