Hengelo

Zorgen bij Thales over mogelijke verstoring radarsystemen door windturbines

De directie van Thales, de grootste werkgever van Overijssel, maakt zich zorgen over de plaatsing van windmolens in Hengelo en de mogelijk verstorende werking daarvan op de radarsystemen die het bedrijf ontwikkelt. "Windturbines geven volgens ons radarinterferentie en verstoring op kwalificatiewerkzaamheden, niet alleen binnen de gemeentegrenzen van Hengelo, maar ook daarbuiten ,ongeacht de hoogte van de windturbines", laat het bedrijf weten in een brief aan het college van B en W.

Thales

Bedrijfsbelang

De gemeente Hengelo heeft inmiddels in een gesprek met Thales aangegeven het belang van het bedrijf niet in de weg te willen staan, maar dat de maatschappelijke belangen van de energietransitie groot zijn en dat Hengelo ook een bijdrage wil leveren door duurzame elektriciteit op te wekken via wind en zon. Om die reden heeft het college besloten de zoeklocatie voor een windturbine in Hengelo-Zuid op Bedrijvenpark Twentekanaal nog niet te laten afvallen.

Zoekgebieden

In Hengelo zijn twee zoekgebieden aangewezen om duurzame elektriciteit op te wekken via zon en wind. Een andere zoeklocatie ligt in Hengelo-Noord, waar de A1 en de A35 elkaar kruisen. Twente wil in 2030 ten minste 1,5 TWh aan elektriciteit opwekken met een mix van 60% wind en 40% zon. Deze doelstelling is onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) Twente.

De gemeente Hengelo zegt dat de komende periode samen met de partners van de RES Twente onderzoek wordt gedaan naar de effecten van windturbines op de radarsystemen van Thales.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.