Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actievoerders willen geen windturbines in retentiegebied: ‘Woolde is gewoon te vol’

De geplande windturbines bij Woolde heeft veel stof doen opwaaien bij sommige inwoners in Hengelo, Delden en Borne. Eén van de mogelijke locaties ligt pal naast het retentiegebied. “In dit gebied zitten ontzettend veel bijzondere vogels. Dan ga je toch geen paal van 250 meter hoog plaatsen?”, vraagt actievoerder Henk Dassen zich af.

Vogeltrek

Het weer is grauw en het waait flink, toch weerhoudt het vogelaar Sytse Wouda niet om toch te komen fotograferen. Met zijn verrekijker en fototoestel tuurt de Hengeloër naar allerlei soorten vogels: “Het retentiegebied is één van mijn favoriete gebieden. Ik vind de plannen voor een windturbine verschrikkelijk”, zegt de natuurliefhebber.

Vogelkijkhut

Volgens Wouda zijn er ieder jaar bijzondere vogels te gast in het retentiegebied: “Naast de broedvogels zijn er ook veel vogels die op doortrek zijn. Een bijzondere vogel is de visarend. Die voelt zich thuis bij die mooie karpervijver hier.” Ook Henk Dassen van Actiegroep Geen Turbines in Twickel, Hengelo en Borne vindt dit geen plek voor een windmolen. “De turbine komt pal naast de vogelkijkhut te staan. Dit kan toch niet?”

'Te vol'

Ook maken de actievoerders zich zorgen over eventuele gezondheidsklachten. Volgens de protestbeweging wordt er steeds meer bekend over het laagfrequente geluid dat windturbines genereren en de eventuele gezondheidsklachten die daarmee gepaard gaan. Het RIVM voert momenteel een onderzoek uit naar de effecten van windturbines op de volksgezondheid.

“In Woolde hebben we al snelwegen, een spoorlijn en hoogspanningsmasten. En dan komen er straks nog twee windturbines van 250 meter hoog bij. Woolde is al vol genoeg”, aldus Dassen.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Actiegroepen tegen windmolens in Hengelo, Borne en Hof van Twente verenigen zich
icon_main_info_white_glyph

Duurzame energieopwekking in Hengelo

De gemeente Hengelo heeft drie zoeklocaties aangewezen voor windturbines. Twee in Woolde en één locatie op het bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid. Een vierde locatie bij Westermaat werd al door wethouder Claudio Bruggink geschrapt. De overlast voor de nieuwbouwwijk de Bornsche Maten zou te groot zijn.

““In Woolde hebben we al snelwegen, een spoorlijn en hoogspanningsmasten. En dan komen er straks óók nog twee windturbines van 250 meter hoog bij. Woolde is al vol genoeg.”

'Flinke klus'

De gemeente Hengelo staat voor een immense klus om de duurzaamheidsdoelen te halen. Hengelo moet in 2030 ruim 40 procent van het huidige energiegebruik opgewekt hebben uit duurzame bronnen zoals wind en zon. Eerder zei verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink dat de windmolens in Woolde belangrijk zijn om dit doel te halen. De overlast bij Woolde zal volgens de wethouder aanzienlijk minder zijn dan de geschrapte molens bij Westermaat. “De windmolens gaan zeker impact hebben, maar die is vergeleken met realisatie in de Westermaat aanzienlijk minder.”

1twente vogelaarenhenkdassen
Henk Dassen en vogelaar Sytse Wouda in het retentiegebied.
Beeld: 1Twente
Still Windmolens 2
Lees ook
Hengelo wil windmolens in oksel snelwegen: 'Hier wonen relatief weinig mensen'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.