Twente

Twentse jongeren verdeeld over noodzakelijk coronabewijs: 'Er wordt onderscheid gemaakt'

Vanaf afgelopen zaterdag is het verplicht om een QR-code te laten zien bij binnenkomst van een bioscoop, theater, horecazaak, of een andere publieke ruimte. De code toont een vaccinatiebewijs aan, een negatieve test of een herstelbewijs. Het tonen van een verplicht coronabewijs zorgt na het eerste uitgaansweekend voor verdeelde reacties onder Twentse jongeren.

De anderhalvemeterregel is verdwenen en er is geen maximumaantal bezoekers meer; een uitkomst, zo lijkt het. Veel jongeren kunnen weer uitgaan en festivals en concerten bezoeken, maar wel mét QR-code. Voor veel niet-gevaccineerde jongeren zit er niks anders op als voor iedere gezellige avond een coronatest doen. "Ondanks deze regel ga ik alsnog wel naar een café toe. Een biertje en wat gezelligheid gaat mij voor zo'n test. Het is het wel waard", zegt een student.

Test geen optie

Voor sommige jongeren is iedere keer testen ook geen optie. Zo verteld een jongere: "Ik ga me echt niet telkens laten testen en ik wil ook geen vaccinatie. Als het op deze manier moet dan ga ik niet meer uit of naar een café. Dat gaat mij te ver. Ik vind dat er een andere manier gezocht moet worden zodat het voor iedereen eerlijk is."

Verplichting en onderscheid

Mensen zonder QR-code mogen dus niet binnenkomen bij een openbare ruimte. Zo mag je wel zonder bewijs op een terras zitten, maar als je naar het toilet moet dan moet je wel weer een code laten zien. Vooral de manier waarop de regel is ingevoerd zijn veel mensen het niet mee eens. Een student vertelt: "Ik vind het echt discriminatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de mensen en dat mag niet. We worden indirect verplicht om ons te laten vaccineren. Het is onzin. Je moet zelf de keuze kunnen maken of je je wilt laten vaccineren of niet."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.