Enschede
Politiek

Jonge Socialisten en Dwars kondigen woondemonstratie(tje) aan in Enschede

De Jonge Socialisten en Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, gaan maandagavond kort demonstreren bij het Enschedese Stadhuis. Daar vindt vanaf zes uur een debat over wonen plaats. De politieke jongeren willen een statement maken en zetten en tentenkamp op.

Deniz Dönmez Deniz Dönmez
PvdA-raadslid Deniz Dönmez: 'Jongeren voelen zich onvoldoende gehoord' © Deniz Dönmez

“Jongeren in Enschede voelend zich onvoldoende gehoord”, zegt Deniz Dönmez, raadslid voor de PvdA in de stad. “Zij willen een statement maken.”

Probleem aankaarten

Het wordt geen grote demonstratie, volgens Dönmez. Om kwart voor zes, vijftien minuten voor aanvang van het raadsdebat, verzamelen de jongerenorganisaties zich bij het Stadhuis. “We willen duidelijk maken dat de problemen rond wonen ook bij jongeren spelen. In de hoop dat dat wordt meegenomen in het debat.”

Korte demonstratie

De jongeren blijven niet heel lang, zo verzekert Dönmez. Het gaat er vooral om de aanwezige raadsleden de boodschap mee te geven dat jongeren misschien wel het meest getroffen worden door de crisis op de woningmarkt.

Woonkrapte voor jongeren

De huur voor studentenflats en -kamers is hoog. Als ze al beschikbaar zijn; steeds meer studenten blijven steeds langer noodgedwongen thuis wonen. Wie daarna iets minder studentikoos wil wonen, wacht vaak heel lang voordat er een sociale huurwoning beschikbaar komt. Datzelfde geldt voor wie een van die belangrijke stappen naar zelfstandigheid wil zetten: samenwonen, een huisje betrekken, iets kopen.

De kansen voor starters zijn klein. Zeker als zij geen ouders hebben die in staat zijn een beetje bij te springen. De jongerenclubs hopen met de korte bijeenkomst de politiek te bewegen met oplossingen te komen die daar een keer in brengen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.