Corona in Twente

‘Alle bezoekers aan de deur controleren is onbegonnen werk’

Ondanks een aantal versoepelingen blijven er restricties voor de horeca. De Hengelose horeca-voorzitter Berto Mulder is niet blij: “Misschien moeten ze eens stoppen met ondernemertje pesten. Dit is onbegonnen werk.”

CoronaCheck-app

Het kabinet gaat dinsdag op de persconferentie een aantal versoepelingen aankondigen, zo lekte gisteren al uit. Maar voor de horeca is er nog geen reden voor een feestje, want zij krijgen toch nog restricties opgelegd. Zo blijft de horeca na twaalf uur 's nachts gesloten. Ook moeten bezoekers via de CoronaCheck-app een bewijs tonen dat ze zijn gevaccineerd of een negatieve testuitslag tonen.

Controle aan de deur

Voor de voorzitter van de Hengelose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is dit beleid niet meer uit te leggen: “We worden verplicht om als politieagent op te treden. Dit betekent in de praktijk dat je altijd iemand bij de ingang moet hebben die alles scant. Wie gaat dat betalen?”

Vaccinatie

Het rijmt niet met het aantal gevaccineerde mensen in Nederland, zegt Mulder: “Er zijn 1,8 miljoen mensen niet of deels gevaccineerd. Het grootste deel van Nederland is wél gevaccineerd. Waarom kunnen we niet gewoon terug naar het oude?”

De horeca-voorzitter snapt niet waarom er verdere restricties komen, terwijl de druk op de zorg veel kleiner is. “Het is goed dat de anderhalve meter afstand komt te vervallen, maar het testen aan de deur gaat niet werken. Ze maken je handen los, maar binden je voeten weer vast.”

'Op deze manier ben je het eigenlijk aan het verplichten'

Mulder vindt dat het moeten kunnen tonen van een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs juist uitsluiting in de hand werkt: “Ze hebben altijd gezegd dat ze mensen niet gingen verplichten om een vaccinatie te nemen. Nu moet je overal een negatieve testuitslag bij je hebben voordat je naar binnen kunt. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen vaccineren. Maar op deze manier ben je het eigenlijk aan het verplichten”, aldus Mulder.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.