Hengelo
Sport
Voetbal

Het leven van ‘n overleden voetballer vier je door samen te voetballen

Zeventig mensen, uitgerust met evenzoveel brandende fakkels, vormden eind november vorig jaar bij de uitvaart van Bart Kolste een erehaag. Enkele dagen eerder was Kolste volkomen onverwacht, op 50-jarige leeftijd, overleden na het werk in de tuin. Vanwege corona was een erehaag vormen toen het enige dat z’n vrienden voor hem konden doen. Komende zondag krijgt hij alsnog de verdiende herdenking.

‘Grote vriendelijke reus’

Hoe herdenk je iemand waarmee je tientallen jaren hebt gevoetbald? Juist, met een voetbalwedstrijd. Onder de noemer Bart Kolste Memorial wordt er zondag vanaf 11.00 uur gevoetbald op het complex van ATC’65, de club waar Kolste vele jaren samenspeelde met mannen die vrienden werden. Twee van hen waren donderdag 9 september te gast bij 1Twente Vandaag, Ralph Blijlevens en Seppo de Wijngaert, om herinneringen aan de ‘grote vriendelijke reus’ op te halen.

'Bindende factor'

“'Grote vriendelijke reus', dat was een van z’n bijnamen. Hij was 2 meter lang en bij hem was het altijd ‘lang leve de lol’. We gaan hem zondag dan ook niet herdenken, we gaan zijn leven vieren”, glimlacht Blijlevens, die ruim dertig jaar met Kolste heeft gespeeld. De Wijngaert: “Bart was inderdaad een baken van vriendelijkheid en rust. Hij was een bindende factor in ons vriendenteam. Als je daar eenmaal deel van uitmaakt, kom je er nooit meer los van. Kun je niet meer voetballen? Nou, dan wordt je gewoon leider of fotograaf. We bedenken wel iets.”

icon_main_quote_red_glyph

"We gaan Bart zondag niet herdenken, we gaan zijn leven vieren.”

Ralph Blijlevens, oud-ploeggenoot en vriend
icon_main_info_white_glyph

Twee bijzondere wedstrijden

De Bart Kolste Memorial bestaat uit twee wedstrijden en ‘enkele verrassingen’, waarover de twee nu nog niks willen loslaten. De eerste wedstrijd gaat tussen het team van Barts zoon Renze, spelend bij het Bornse NEO – Bart was leider van dat elftal, en een team van ATC (JO14). De tweede wedstrijd betreft een potje tussen spelers van het huidige ATC 2 tegen een team dat is samengesteld uit oud-voetballers, voormalige trainers en/of leiders die ooit samen met Bart Kolste hebben gespeeld.

'Balletje Bart'

Zondag zullen er ongetwijfeld talloze anekdotes de revue passeren. Eentje willen Barts voetbalvrienden wel alvast delen: “Samen met z’n zoon Renze was hij dol op een goeie gehaktbal. In elke voetbalkantine waar we kwamen, bestelde hij een bal gehakt met mayonaise, een ‘Balletje Bart’ noemde hij dat. En elke bal kreeg een cijfer. Zo moeten er in Twente tientallen van die ballen zijn beoordeeld.”

De Bart Kolste Memorial wordt geen jaarlijks terugkerend gebeuren, vertelt Blijlevens: “Het wordt een eenmalig evenement. We hebben gezegd: we doen het één keer, maar dan doen we het wel goed."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.