Verkeer
Stuur appje
Zoek

Walking football een lachertje? 'Het is een verrijking van je leven', zegt Twentenaar Albert Jongedijk

20240311 voetbal stock foto frantzou fleurine thp Uigr Wn5g unsplash
Voetbal is bij uitstek een sport die tot op hoge leeftijd beoefend kan worden.
Beeld: Unspladh / Frantzou Fleurine

Jaren geleden stond walking football nog in de kinderschoenen, maar deze voetbalvariant, speciaal bestemd voor 65-plussers, is een blijvertje. De sport groeit in populariteit en wordt inmiddels bij veel Twentse amateurclubs aangeboden. Wie de zestig is gepasseerd, hoeft de voetbalschoenen niet aan de wilgen te hangen, maar kan nog in lengte van jaren door en op hoge leeftijd een balletje trappen.

Actief bezig zijn

Walking football is een voetbalvorm voor mensen die op hun oude dag nog actief bezig willen zijn met voetbal, maar dan allemaal in een lager tempo en op een kwart speelveld met aangepaste regels. Zo mag de bal niet boven de heup komen en mag er niet worden gerend.

"Heel veel mensen die altijd hebben gevoetbald, spelen daarna bij de veteranen, maar na een jaar of vijftig is het wel afgelopen. Voor die mensen is jaren geleden eigenlijk walking football bedacht", zei Albert Jongedijk zondag in het programma Sportlijn bij 1Twente. Hij is bij S.V. Sportlust Glanerbrug al zo'n zeven jaar bezig met deze voetbalvariant en is inmiddels een ware ambassadeur voor de sport.

Audiofragment
Albert Jongedijk over Walking Football
Uit het programma Sportlijn van zondag 10 maart 2023

Van zestig tot tachtig

Jongedijk kwam jaren geleden in aanraking met walking football toen de voetbalvariant landelijk nog in de kinderschoenen stond. Hij speelde destijds zelf in een team met spelers boven de 45 jaar. "We zijn toen met een aantal mensen bij elkaar gekomen en zijn gewoon begonnen."

Inmiddels doen 18 mensen mee bij S.V. Sportlust. Die zijn tussen de zestig en de tachtig jaar. "Walking football is geschikt voor mensen die niet helemaal fysiek meer in orde zijn. Het is eigenlijk de bedoeling dat iedereen kan meedoen. Wij hebben mensen van tachtig jaar in het team, maar ook mensen die een zware hartoperatie hebben ondergaan of een nieuwe heup hebben gekregen."

“Het gaat niet alleen om het spelletje of om het winnen. Het is ook een sociaal gebeuren. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.”

'Verrijking van je leven'

Hoewel walking football steeds meer terrein wint, wordt er soms nog wat lacherig over gedaan. Jongedijk vindt het zelf raar dat mensen die altijd gevoetbald hebben nu niks meer doen en er op een wat negatieve manier tegenaan kijken. Hij merkt dat zelf weleens aan de reacties die hij krijgt als hij mensen uitnodigt om mee te doen.

"Er wordt dan gezegd dat walking football helemaal niks is en nergens op slaat." Toch worden de meeste mensen die een keertje meedoen enthousiast. Zij blijven daarna meedoen, blijkt in de praktijk.

Fanatiek spel

Wie overigens denkt dat het sportieve element minder belangrijk is bij walking football, die heeft het goed mis. Jongedijk denkt dat het niet zoveel anders is dan bij gewoon voetbal. Hij zegt dat iedere voetballer die een beetje fanatiek is, speelt om te winnen. "Het maakt niet uit in welk team je zit, bij balverlies staan er meteen vijf man voor de goal. Dan staat iedereen voorin en wordt er zo gescoord."

Schalke 04 en FC Twente

Jongedijk zit zelf in het walking football-team bij Schalke 04, dat Europees kampioen is geworden en daarvoor zat hij bij team van FC Twente. Op dat niveau kan het er wel wat feller aan toegaan. "Als je een wedstrijd hebt of een toernooi en een scheidsrechter niet fluit voor een bepaalde overtreding, dan wordt er meteen wat harder gelopen. Dat is nu eenmaal zo, maar dat doet iedereen, hoor."

“Als je altijd hebt gevoetbald en je kunt dat niet meer, wat is er dan mooier dan dat je op oudere leeftijd weer kunt beginnen.”

Sociaal gebeuren

Naast fit blijven op oudere leeftijd, is het sociale aspect ook een reden waarom walking football groeit aan populariteit. Ook handbal, tennis en hockey kennen inmiddels een 'walking-variant', weet Jongedijk: "Het gaat niet alleen om het spelletje of om het winnen. Het is ook een sociaal gebeuren. Dat is eigenlijk het allerbelangrijkste. Als je ouder wordt vallen er allemaal mensen om je heen weg. Mensen hebben steeds minder contacten. Door het spelletje kom je er toch één of twee keer per week uit en er wordt ook een beetje op elkaar gelet."

Jongedijk vertelt bijvoorbeeld dat als er iemand niet op de training verschijnt en zich niet heeft afgemeld, dat er dan gelijk wordt gebeld wat er aan de hand is. "En als iemands vrouw ziek is, dan gaat er meteen iemand naartoe met een bloemetje."

Demonstratie bij ATC'65

Jongedijk geeft demonstraties om mensen walking football te laten ervaren en ook om ze enthousiast te maken, zoals op vrijdag 22 maart bij ATC'65 in Hengelo. We komen dan met twaalf jongens van S.V. Sportlust om een wedstrijdje te spelen. "Na twintig minuten kunnen alle mensen meedoen die dat willen. Ook om ze even het gevoel te geven wat walking football is." Jongedijk hoopt dat veel senioren van zestig jaar en ouder de stap zullen zetten: "Het is echt een verrijking van je leven."

icon_main_info_white_glyph

Walking football

Walking football spelen kan in Hengelo onder meer bij HVV Tubantia en Achilles '12. Op vrijdag 22 maart is er een demonstratie bij ATC '65 om 10.00 uur. In Enschede bieden Sparta Enschede en Sportclub Enschede walking football aan en wie in Glanerbrug woont, kan bij S.V. Sportlust terecht of informeer bij je lokale voetbalclub voor de mogelijkheden.

Dames Walking Football toernooi
Lees ook
Almelo heeft primeur in Nederland: eerste landelijke dames Walking Football toernooi
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.