Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Roel Kok, veelzijdige Hengeloër met bijzondere ideeën, overleden op 69-jarige leeftijd

231001 roel kok overleden
Roel Kok in zijn rol als presentator bij 1Twente Hengelo
Beeld: 1Twente

Sneller dan verwacht is zondag Roel Kok overleden. De Hengelose politicus, communicatieprofessional, uitgever, sportbestuurder, kunstliefhebber en radiomaker was al geruime tijd ziek. Nadat hij twee weken geleden verlamd raakte, doordat de kanker zijn wervelkolom hadden aangetast, overleed hij zondag op 69-jarige leeftijd.

VVD en BurgerBelangen

De markante Hengeloër zat twee termijnen in de gemeenteraad namens de VVD. Nadat die partij hem geen derde termijn gunde, stapte Kok zwaar gedesillusioneerd over naar BurgerBelangen. Toen die partij in 2018 maar drie zetels behaalde, bleek zijn vijfde plek op de lijst het einde van zijn politieke carrière.

“Roel was zo’n positieve en vriendelijke man. Hij had écht een hart voor de stad.”

Zwevende trein

Kok kreeg de lachers op zijn hand, toen hij jaren geleden met het plan kwam van een zwevende trein tussen Plein Westermaat en de Hengelose binnenstad. 'Niet realistisch', 'luchtfietserij' en 'technisch gezien onhaalbaar' waren enkele van de reacties die hij kreeg, maar toen hij eerder dit jaar met tientallen Tukkers richting Wuppertal reisde om daar de Schwebebahn te aanschouwen, klonk er veel lof. De eigenaar van een constructiebedrijf uit Geesteren vertelde toen tegen 1Twente 'ervan overtuigd te zijn dat een zweeftrein interessant kan zijn voor Twente': "Als het om bouw en constructie gaat, dan is het zeker te realiseren." Allen de kosten zijn wel een dingetje, voegt hij eraan toe.

20230421 zweeftrein woppertal still1
Lees ook
Opnieuw lobby voor duurzame zweeftrein in Hengelo

Tapijt van Bayeux

Het tekende de mens Kok. Hij kwam vaak met bijzondere ideeën. Hij was een levenskunstenaar en wist van kunst iets levends te maken. Zo haalde hij anderhalf jaar geleden een bijzondere versie van het Tapijt van Bayeux naar Hengelo in het kader van de Art Brut Biënnale. Jaren geleden hadden kunstenaars met een verstandelijke beperking het meterslange middeleeuwse doek op hun eigen wijze nageschilderd en hij toonde het aan Hengelo.

Kok was een inwoner van Tuindorp 't Lansink en zeer betrokken bij z'n wijk. Hij was acht jaar voorzitter van het stichtingsbestuur en als uitgever (Rogeko) betrokken bij verschillende boekwerken over de wijk. Bij ATC'65 was Kok de enthousiaste wedstrijdspeaker die twee jaar de voorzittershamer hanteerde toen die vacante plek niet gevuld kon worden. Kok was enthousiast supporter van FC Twente en was er altijd bij als de club thuis speelde.

Roel Kok Ernst Bergboer
Lees ook
Het àndere Tapijt van Bayeux week lang geëxposeerd in Hengelo

Kwartetten en Sportlijn

Bij 1Twente Hengelo was de prachtige stem van Kok vaak te horen. Onder meer als verslaggever bij de wedstrijden van zijn voetbalclub ATC'65, maar ook bij het zondagse praatprogramma Kwartetten en bij de jaarlijkse Top 1000-uitzendingen. Vrijwilligers van deze programma's en medewerkers van de omroep zijn geschrokken van het overlijden van Kok.

"Roel was zo’n positieve en vriendelijke man. Hij had écht een hart voor de stad. De laatste maanden was hij erg strijdvaardig en vastbesloten om de ziekte die hem trof te overwinnen, was mijn indruk," zegt 1Twente-programmamaker Emile Urban. "Een week of vijf geleden was hij nog op de redactie, vlak voor hij op vakantie naar Schiermonnikoog zou gaan. Hij wilde het komende seizoen meewerken aan Sportlijn, we brainstormden zelfs over een nieuwe sportpodcast. Als startdatum kozen we 1 oktober uit als nieuw begin van het seizoen van Sportlijn. Vandaag inderdaad..."

Vanmiddag draaiden de makers van Sportlijn als eerbetoon aan Roel Kok 'You'll never walk alone'. Het moge duidelijk zijn: Roel Kok zal overal in Hengelo en omstreken gemist gaan worden.

Video: Onder het motto 'Einmal im Leben durch Wuppertal schweben' organiseerde Roel Kok in april 2023 nog een studiereis naar de Schwebebahn in Wuppertal:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.