Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose voetbalclub ATC’65 wil maatschappelijke spil in de wijk Slangenbeek worden

Bij de Hengelose voetbalvereniging ATC’65 zijn ze begin dit jaar het project CODE’65 gestart. Een maatschappelijk initiatief dat moet leiden tot dagelijkse reuring op Sportpark Slangenbeek ten behoeve van de meer dan 12.000 inwoners tellende wijk Slangenbeek.

Vorig jaar luidde ATC’65 de noodklok wegens gebrek aan vrijwilligers en het ontbreken van een voorzitter. ”Meer dan 4 jaar zocht de club een voorzitter. Dat is lang, te lang”, verzekert Rien Roeleveld. Roeleveld maakt deel uit van een vijfkoppig kernteam dat het project CODE’65 begin dit jaar aanvloog en inmiddels een nieuwe voorzitter heeft gevonden. ”Het idee is om op Sportpark Slangenbeek bij ATC’65 maatschappelijke activiteiten te ontplooien en daarmee de club weer in beweging te krijgen.”

Voorwaarde

Martin Weghorst, wijlen Roel Kok, Tom Wilms en Rien Roeleveld legden eerder al het fundament voor het maatschappelijk project om de accommodatie van ATC’65 te verbinden aan de wijk Slangenbeek en omgeving. Voorwaarde voor het invoeren van CODE’65 was goedkeuring van de gemeente Hengelo. ATC’65 kreeg groen licht om in januari 2024 officieel te starten.

“Clubhuizen van voetbalverenigingen staan het grootste deel van de week leeg en dat hoeft niet”

ATC’65 heeft de intentie uitgesproken als voetbalclub de maatschappelijke spil in die wijk te willen zijn. Roeleveld: ”Daarvoor heb je een accommodatie nodig om verschillende partijen onderdak te bieden. Clubhuizen van voetbalverenigingen staan het grootste deel van de week leeg en je ziet steeds meer dat die een maatschappelijke invulling krijgen voor de wijkbewoners. ATC’65 heeft die stap nu ook gezet.”

Problematiek

Ook Barbara Jansen werd gevraagd zitting te nemen in het kernteam met haar ervaring als oprichter van Noaberschap in Oldenzaal. ”Dat project richt zich op inwoners van Oldenzaal die niet mee kunnen doen aan het maatschappelijk leven, om welke reden dan ook. Dat is één van de dingen die we ook met CODE’65 bij ATC gaan doen. Je gaat kijken wat er in de wijk nodig is. Er is vereenzaming, verborgen armoede en vast nog meer problematiek van deze tijd. Ook kinderopvang is een onderwerp. De BSO bijvoorbeeld. Alles wat in de wijk speelt en waarin ATC’65 een rol van betekenis in kan spelen, komt aan de orde.”

Voetbal houdt prioriteit

Ofschoon voetbal de kernactiviteit blijft op de accommodatie en altijd de eerste prioriteit heeft, erkent de club haar behoefte om meer te zijn dan alleen die voetbalvereniging. ”Door middel van CODE’65 ambieert de club een grotere zichtbaarheid in de langzaam vergrijzende wijk Slangenbeek, met als doel een actieve maatschappelijke bijdrage te leveren”, legt Rien Roelveld uit.

”Dit initiatief omvat activiteiten en programma’s die op alle momenten van de dag plaats kunnen vinden en samen met diverse partners, organisaties en verenigingen in Slangenbeek gestalte zullen krijgen. Het belang van samenwerken vanuit verbinding staat centraal in dit streven en daarmee wordt ingespeeld op de behoefte van de gemeenschap.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.