Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo wil windmolens in oksel snelwegen: 'Hier wonen relatief weinig mensen'

Still Windmolens 2
Ondanks de felle protesten van omwonenden wil Hengelo tóch twee windmolens plaatsen in de zogenoemde 'oksel' van de A35 en de A1 in het Woolde. Op de kaartje van eerder dit jaar zijn ook nog windmolens ingetekend op bedrijventerrein Westermaat, maar die zijn nu afgevallen.
Beeld: 1Twente

Ondanks de felle protesten van omwonenden wil Hengelo tóch twee windmolens plaatsen in de zogenoemde 'oksel' van de A35 en de A1 in het Woolde. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorlopig plan voor de opwekking van duurzame energie vastgelegd en dit is één van de uitkomsten. Op bedrijventerrein Westermaat komen geen windmolens. Ook wordt flink ingezet op zoveel mogelijk zonnepanelen op daken.

'Hier wonen relatief weinig mensen'

Volgens verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink zijn de locaties bij de kruising A35/A1 en bij bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid de enige locaties die geschikt zijn voor de opwekking van windenergie. “Van de onderzochte locaties zijn die rondom de A35 en A1 het meest geschikt voor windturbines. Hier wonen relatief weinig mensen”, zegt Bruggink.

icon_main_info_white_glyph

Tot 250 meter hoog

De turbines die gepland staan in het Woolde hebben een tiphoogte tussen de 210 en 250 meter; zo hoog komen de wieken in de hoogste stand. Ter vergelijking: de windmolens in Deventer komen tot 150 meter.

'Minder impact'

Er is weerstand bij een grote groep bewoners in de wijk Woolde en in Borne voor deze plannen, maar volgens Bruggink hebben de plannen hier minder impact dan in de Westermaat: “De windmolens gaan zeker impact hebben, maar die is vergeleken met realisatie in de Westermaat aanzienlijk minder.” In een straal van een kilometer rondom die zoeklocatie wonen 1700 mensen, voornamelijk in de nieuwbouwwijk Bornsche Maten. De gemeente ziet daarom af van de windturbines op die plek.

Gezondheidsrisico's

Hengelo zal nog wel de ontwikkelingen betreffende gezondheidsrisico's voor omwonenden volgen. “Mocht daaruit blijken dat die risico's er zijn, dan kan er nog worden afgezien van de windmolens. Alleen heeft dit wel de consequentie dat er meer energie moet worden opgewekt met zonnevelden om de doelstellingen uiteindelijk toch te kunnen halen”, aldus Bruggink. Mochten de windmolens er niet komen, dan betekent dat volgens de wethouder dat er 36 hectare aan zonnevelden moeten worden aangelegd, bijvoorbeeld ten noorden van de Hasseler Es. Een plek die eerder dit jaar nog afviel.

20210610
Lees ook
Tot 2030 sowieso geen zonnepark in buitengebied Hasseler Es

Bedrijven

Ook wil Bruggink dat bedrijven hun daken, gevels en parkeerterreinen gaan volleggen met zonnepanelen, zodat het buitengebied hier zoveel mogelijk van gevrijwaard blijft. Bruggink: “Het is ook vooral een zaak om bedrijven te interesseren voor zonnepanelen. Het kan voor bedrijven ook financieel interessant zijn om bij te dragen aan de doelstellingen. Er zijn nog veel daken waar nog niks op zit.”

icon_main_info_white_glyph

Omgevingsprogramma Nieuwe Energie

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week het voorlopige ontwerp van het zogenaamde Omgevingsprogramma Nieuwe Energie vastgelegd. Dit is een voorlopig plan voor de opwekking van duurzame energie in Hengelo. Het plan stelt vast waar windmolens en zonnevelden moeten komen en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Zonnevelden bedrijventerrein

Bij bedrijventerrein Twentekanaal-Zuid wil de gemeente een windturbine plaatsen en onbenutte stukken grond omtoveren tot zonnevelden. Om dit mogelijk te maken komt het gemeentebestuur met een stimuleringsplan om bedrijven aan te zetten tot het plaatsen van zonnepanelen. Een voorbeeld is de Ikea op plein Westermaat. Het Hengelose filiaal van de Zweedse meubelgigant wil de parkeerplaats overdekken met zonnepanelen. Het voornemen is om hier 3000 zonnepanelen te plaatsen.

“Als windmolens toch gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zullen we weer moeten kijken naar zonnevelden, bijvoorbeeld ten noorden van de Hasseler es”

Bewoners profiteren mee

In de plannen wordt tenslotte gepleit voor burgerinitiatieven: bewoners van de buitengebieden kunnen meewerken aan kleinschalige zonnevelden in het buitengebied, waarbij ze zelf kunnen meeprofiteren van de opbrengst.

Het plan ligt nu ter inzage en naar verwachting gaat de gemeenteraad in december een oordeel vellen over het plan.

icon_main_info_white_glyph

Hoeveel moet Hengelo bijdragen?

De Twentse gemeenten moeten in 2030 samen 1,5 terrawattuur aan duurzame energie opwekken. Zestig procent via windmolens en veertig procent via zonnepanelen. Hengelo moet daaraan 156 gigawattuur aan bijdragen. Na 2030 wordt er opnieuw gekeken naar de opwekking van duurzame energie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.