Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tot 2030 sowieso geen zonnepark in buitengebied Hasseler Es

De gemeente Hengelo ziet voorlopig af van de realisatie van een zonnepark in de natuur tussen de Hengelose wijk Hasseler Es en het dorp Deurningen. Wethouder Claudio Bruggink maakte vanochtend bekend welke vervolgstappen er worden gezet in de Hengelose energietransitie. Tot 2030 komen er geen zonneparken in het gebied. "Dit is de enige juiste beslissing", zegt Norbert Kerkdijk van Behoud Buitengebied Hasselo in 1Twente Vandaag.

Hasseler Es

De gemeente had het buitengebied tussen de Hasseler Es, Broek-Oost en het dorp Deurningen aangeduid als zogeheten 'zoekgebied'. Een zoekgebied is een locatie waar de gemeente onderzoekt of het haalbaar is om daar windmolens of zonnevelden te realiseren. De gemeente ziet hier van af en zegt tot zeker 2030 geen gebruik te gaan maken van het buitengebied ten noorden de Hasseler Es.

248391 windmolen1
Lees ook
Hengelo wil twee grote windmolens; vijf mogelijke locaties

Cultuurhistorische waarde

"We zijn er erg blij mee", zegt Norbert Kerkdijk van Behoud Buitengebied Hasselo. Kerkdijk woont zelf in de wijk. Hij is samen met buurtbewoners een petitie gestart, die ruim drieduizend keer werd ondertekend. Onder het toeziend oog van honderd buurtbewoners werd de petitie maandagmiddag overhandigd aan wethouder Bruggink. "Het gebied leent zich er niet voor", zegt Kerkdijk. Het college gaf in de argumentatie aan dat het gebied een grote cultuurhistorische waarde heeft en daarom niet geschikt is als zonneveld. "Het is een fantastisch gebied. Inwoners van de Hasseler Es gebruiken het om te wandelen, de hond uit te laten of te hardlopen."

Tijd gewonnen

Bruggink liet weten dat er nog geen duidelijkheid is over of en waar er na 2030 nog zonneparken worden aangelegd. Kerkdijk is er wel gerust op: "Wij denken dat innovatie op dit gebied niet stil zal staan. Over tien jaar heb je een heel andere discussie over zonnepanelen en heb je andere technieken om schone energie op te wekken. Wij willen in ieder geval dat er in dit mooie gebied nooit iets van dien aard gaat gebeuren", besluit Kerkdijk.

Hasseleres behoudhasselo 1twente
Lees ook
Bewoners Hasseler Es: 'Geen draagvlak voor een zonnepark'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.