Enschede
Cultuur
Video

Popkoor Topvocals zoekt mannenstemmen

“Het is een heel fanatieke groep in Enschede, die gaan voor elkaar door het vuur.” Drummer en koorinitiator Michiel Bütterhoff - ook drummer bij The Euros - is om: hij wil popkoor Topvocals opstuwen in de vaart der koorvolkeren. Maar hij zoekt nog mannenstemmen.

Topvocals is een kindje van vlak voordat corona uitbrak. Bütterhoff drumde als invaller op een korenfestival en was verkocht. De koren op dat festival waren door een stichting opgericht in steden, Bütterhoff wilde hetzelfde in dorpen gaan doen. Maar hij ontkwam niet aan zijn eigen woonplaats Enschede.

Het begin, vlak voor corona

“Het koor in Enschede werd opgeheven. Ik dacht: ‘Hé, daar moet ik bij wezen!’” Bütterhoff voerde een aantal gesprekken, wist de voormalige dirigent en een aantal al vertrokken koorleden er weer bij te trekken en Topvocals was een feit. Maar na twee repetities ging de boel op slot vanwege corona en was de pret over. Of: zo leek het.

icon_main_quote_red_glyph

Ik dacht: ‘Hé, daar moet ik bij wezen!’

Michiel Bütterhoff blies nieuw leven in een (bijna) opgeheven Enschedees koor

Een bijna-wereldwonder

“Maar Peter Löbker, de dirigent, heeft echt alles op alles gezet om repetities, ondanks de lockdown, toch door te laten gaan. Online. En dat is hem gelukt.”

Bütterhoff weet als geen ander dat ‘zijn’ dirigent daarmee bijna een wereldwonder bewerkstelligde. Het kostte hem maanden prutsen om de vertraging in online verbindingen op elkaar afgestemd te krijgen, maar Topvocals heeft gedurende de gehele lockdown-periode online doorgerepeteerd. Ieder vanachter zijn eigen webcam

'Euforisch!'

Nu mag dat weer live. Bütterhoff omschrijft de eerste echte repetitie van vorige week, na ruim een jaar in cyberspace, als ‘euforisch.’ “Mensen kwamen al heel vroeg aan; dat gevoel, ja, dat is heel bijzonder. Dit is een heel fanatieke groep, mensen gaan echt voor elkaar door het vuur.”

Mannen gezocht

Er is één maar: Topvocals telt inmiddels een veertigtal vrouwen en maar een handvol mannen. Letterlijk. Vijf mannenstemmen moeten keihard werken om nog iets toe te kunnen voegen aan het overwicht aan sopranen en alten. “We zoeken mannen. Maakt niet uit wie, waarvandaan, welke leeftijd, iedereen is welkom.”

Michiel Butterhof  Ernst Bergboer
Michiel Bütterhoff, drummer van The Euros, is om: hij stampt nu ook koren uit de grond © Ernst Bergboer

Moderne popmuziek

Topvocals zingt moderne popnummers, waar de meeste andere popkoren teren op repertoire uit de jaren 70 en 80. Optredens staan er nog niet in de agenda - dat heeft alles te maken met de onduidelijkheid over welke beperkingen in verband met corona nog gaan volgen.

icon_main_quote_red_glyph

Ik denk dat ze een beetje bang zijn voor vrouwen…

Michiel Bütterhoff in 1Twente Vandaag over de reden waarom koren vaak maar zo weinig makkelijke leden hebben

Kinderkoor

Volgend jaar staat er wel een korenfestival op de rol, op 17 juli in Losser om precies te zijn. En Bütterhoff is inmiddels bezig met de oprichting van een kinderkoor. “De dirigente is er al, het repertoire is er. We gaan zingen, maar ook danspasjes doen, alles wat kinderen leuk vinden. Nu de kinderen nog.”

Meer info over Topvocals is online te vinden.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.