Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedupeerde Twentse band The Euros kan tóch optreden: 'Noaberhulp vanuit hele muziekwereld'

20230707 The Euros optreden foto van The Euros
De band tijdens een optreden
Beeld: The Euros

Ze zagen het even niet meer zitten. Nadat een toeschouwer een brandblusser op hun apparatuur had leeggespoten, leek het even einde verhaal voor fulltime coverband The Euros. En dat middenin het festivalseizoen. Tot het nieuws de muziekwereld bereikte en de kracht van noaberschap loskwam. "Tot tranen geroerd, dit is hartverwarmend."

"Of ik zóveel reacties had verwacht? Nee." Michiel Bütterhof kan moeilijk geloven wat hij ziet als hij door zijn social media scrolt. Honderden berichten van fans, muzikanten, of wildvreemden die hem een hart onder de riem steken. En niet alleen dat.

Komend weekend gered

"Ik heb al wel tien drumstellen aangeboden gekregen, maar ook gitaren en effecten", zegt hij. Eén bedrijf bood de band zelfs kosteloos alle benodigde instrumenten en apparatuur aan om zaterdag op te kunnen treden. "Echt fantastisch, komend weekend is in ieder geval gered."

Schade aan apparatuur Euros
Lees ook
Grote schade aan instrumenten en apparatuur na poederblusserincident The Euros

Goed nieuws in een tijd van onzekerheid. Want ondertussen staat er voor meer dan twee ton aan apparatuur die waarschijnlijk onbruikbaar is sinds afgelopen zaterdag. "De schade-expert moet er binnenkort naar kijken", aldus Michiel. De band was net lekker bezig. Een bomvolle agenda na twee karige coronajaren. "En nu dit", zegt zanger en toetsenist Peter Bakker. "We zijn heel strijdvaardig en rekbaar. We willen alleen maar spelen en mensen blij maken, maar dit is een pittige kluif."

RTV Oost blikte met de bandleden terug op afgelopen zaterdag:

Wrok voelen ze niet over wat er gebeurd is. "Volgens mij was het een heel jong iemand", zegt gitarist David Bakker. "Het was denk ik baldadigheid, diegene besefte niet hoeveel ermee kapot kon worden gemaakt."

Onzekere maanden

"We hebben onzekere maanden voor de boeg", zegt 'ie. "Onze gezinnen zitten er ook mee, de kinderen merken dat er iets aan de hand is met papa. We weten gewoon niet of we nog iets terugkrijgen, dat voel je."

De groep twijfelde de afgelopen dagen of het verstandig was om het nieuws te delen. "Vanwege de verzekering, maar uiteindelijk zijn we gevoelsmensen", zegt Peter. "We weten nu dat we er zaterdag staan, hoe dan ook. Er is weer hoop: linksom of rechtsom komen we erbovenop."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.