Twente
Audio

De Twentse drinkwaterbronnen zijn allemaal vervuild en dat is zorgwekkend

Alle drinkwaterbronnen in Twente zijn verontreinigd. In alle bronnen zitten probleemstoffen die uit het water gehaald moeten worden. “Dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Wij moeten in actie komen om de bronnen schoon te houden”, zegt Vitenswoordvoerder Bram Inklaar.

Slechte trend

Het Twentse grondwater is vervuild door stoffen die zo’n dertig jaar geleden in de grond terechtkwamen. Vitenswoordvoerder Bram Inklaar noemt in 1Twente Vandaag industriële uitstoot, genees- en bestrijdingsmiddelen als voornaamste bronnen van het kwaad. Waterbedrijf Vitens maakt hoge kosten om het water te zuiveren. “Alles is te zuiveren, maar je moet de trend keren”, zegt Inklaar.

Het waterbedrijf zuivert het vieze water en maakt het drinkbaar. “Het grondwater wordt lokaal gewonnen en uitgepompt. Daarna wordt het meerdere keren gezuiverd. Aansluitend sturen wij het drinkwater vanuit de productiebedrijven door naar de klanten”, beschrijft Inklaar.

Blik op de toekomst

Er zijn strikte Europese richtlijnen voor de zuivering van grondwater. “De trend die wij zien is niet goed. We krijgen meer werk”, zegt Inklaar. Daarom moet de zuivering worden geïntensiveerd en uitgebreid om de vervuiling in het grondwater tegen te gaan. “Maar dit kost meer geld en energie. De hogere kosten worden door onze klanten betaald.”

“Wij moeten nu twintig tot dertig jaar in de toekomst kijken”, aldus Inklaar. “De grond wordt drukker gebruikt door verschillende sectoren. Dat veroorzaakt in de toekomst minder kwaliteit van het grondwater.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.