Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents leren op de basisschool? Laura (21) maakt lesmateriaal in dialect

Je bent leraar op een basisschool en wil lesgeven in dialect. In Friesland zijn er bibliotheken vol lesmateriaal te vinden. Maar in Twente is dat niet of nauwelijks beschikbaar. Afstudeerder Laura Lansink wil hier verandering in brengen. Haar opdracht is om lessen in dialect te maken.

De Twentse lessen kwamen op Laura haar pad toen ‘juf Twents’ en Tweta-projectleider Adrie Hemmink contact met haar zocht. Adrie vertelde het dilemma in Twente speelde en stelde de opdracht aan Laura voor. “Ik vond het een leuk idee. Ik kom zelf uit Weerselo, maar ik heb geen Twents op school gehad vroeger. Het had me heel leuk geleken.”

Onderzoek

Voordat er een Twentse les op papier staat, is onderzoek noodzakelijk. Laura heeft hiervoor uitgezocht of er onder leraren behoefte is. “Scholen zijn niet verplicht om dialect te gebruiken. Wat ik maak, moet dus goed aansluiten op wat de leraren nodig hebben", vertelt ze. “Ik heb teamvergaderingen bijgewoond. Daar waren aanwezigen die er niet zo veel aandacht aan besteden, maar wel interesse hadden. Het lesmateriaal dat ik maak, zal dan vooral tijdens een dialectmaand gebruikt worden. Dus dan moet het kant-en-klaar zijn.”

“De lessen in dialect werken positief voor je taalvaardigheid.”

Effecten

Twentse lessen kunnen meerdere effecten hebben, volgens Laura. “Ten eerste werkt het positief voor je taalvaardigheid. Die gaat er namelijk op vooruit. Ik merk ook dat leraren het leuk om te zien hoe de leerlingen reageren. Die herkennen de taal, bijvoorbeeld van hun opa en oma.”

Oproep

Laura zoekt nog mensen die kunnen helpen met haar afstudeeropdracht. Ze zoekt bijvoorbeeld een leraar of een onderwijsdeskundige, die zich bezighoudt met de Twentse taal of iemand die een tip heeft. Wil je helpen? Mail dan naar: [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.