Enschede

De Woonplaats wijst nu ook dure huurwoningen toe via loting

Woningcorporatie De Woonplaats wijst duurdere huurwoningen vanaf vandaag toe via een lotingsysteem. Die vrije sector huurwoningen met een huurprijs boven de € 752,33 per maand gingen hiervoor naar de huurder die zich het eerst voor de woning meldde. Dat kan nu niet meer, omdat ook voor woningen in het hogere segment veel belangstelling is.

Woonplaats vrije huur
Zo verhuurt De Woonplaats haar duurdere woningen © DeWoonplaats.nl/screenshot website

Krapte woningmarkt

De corporatie maakt al gebruik van loting bij het toewijzen van sociale huurwoningen. Door de krapte op de woningmarkt is er ook veel vraag naar huizen boven de zogenaamde huurtoeslaggrens. De Woonplaats heeft er zo’n 670.

Dat aantal haalt het natuurlijk niet bij het totale woningbezit van de corporatie dat bestaat uit 15.000 woningen in de Achterhoek en Twente, waarvan het overgrote deel in de sociale huursector.

Gelijke kansen

“Voorheen reageerden maar een handjevol mensen als zo’n dure huurwoning vrijkwam. Wie ’t eerst kwam, kreeg de woning. We zien door de crisis het aantal kandidaten toenemen. Daarom gaan we ook in deze sector loten om iedereen gelijke kansen te geven”, vertelt Joyce Dakhorst van De Woonplaats.

Loting via computer

Woningzoekenden kunnen, na registratie bij De Woonplaats, via de website meteen reageren op het woningaanbod. De lotinguitslag wordt direct zichtbaar in Mijn Woonplaats, het klantportaal van de corporatie.

De loting wordt verricht door een computersysteem. Als de betreffende woning op die manier niet wordt verhuurd, dan schakelt de verhuurder over naar het ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ principe.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.