Corona in Twente

Ook Freshtival voert kort geding tegen de staat om coronamaatregelen

De Enschedese evenementenorganisator Absolutely Fresh stapt met dertig organisaties naar de rechter. De gezamenlijke festivals, waaronder behalve Freshtival ook de Zwarte Cross, de Grand Prix in Zandvoort en Mysterie Land, voelen de klap van nieuwe coronamaatregelen en vinden ze ondoordacht en te rigoureus.

Fieldlabs, die vorig jaar toen Nederland donkerrood kleurde werden georganiseerd, lieten zien dat evenementen onder strenge voorwaarden veilig kunnen. Dat stelt directeur Eric van Oosterbaan van Absolutely Fresh, de organisator van Freshtival. Daarmee is onvoldoende rekening gehouden.

Ongelukkige timing

Voor Freshtival komen de nieuwe maatregelen wel heel ongelegen. Tot en met 13 augustus zijn festivals verboden. Het driedaagse Freshtival zou uitgerekend op die dag starten. De voorbereidingen waren in volle gang. Het festivalverbod en de onzekerheid over wat er daarna gaat gebeuren, maken het onmogelijk om door te zetten.

icon_main_quote_red_glyph

Piepend en krakend kom je dan tot stilstand. Daar ben ik zeer beroerd van, ja.

Eric van Oosterbaan in 1Twente Vandaag

Fieldlabs tonen aan: het kan veilig

Het kort geding, dat vrijdag plaatsvindt, richt zich op de bevindingen van de fieldlabs van vorig jaar. Daarbij hebben 129.000 bezoekers onder genoten van muziek, sport en theater onder allerlei verschillende omstandigheden - veilig en minder veilig. Juist om te zien wat de effecten daarvan waren. In totaal zijn er destijds 103 mensen besmet geraakt. “Die fieldlabs hebben aangetoond dat we onder deze omstandigheden een evenement kunnen organiseren”, stelt Oosterbaan. “Daarmee is bij de huidige maatregelen geen enkele rekening gehouden.”

60.000 kaarten: bijna uitverkocht

Als Freshtival inderdaad definitief moet worden afgeblazen, betekent dat een forse strop. Voor de organisatie zelf - bijna alle 60.000 kaarten zijn verkocht - die maar tachtig procent vergoed krijgt, maar ook voor toeleveranciers als horeca, podiumbouwers en technici. “Dat fieldlabmodel is destijds door alle partijen, ook het RIVM, geaccepteerd. Freshtival is bovendien in de openlucht.”

Eric van Oosterbaan Ernst Bergboer
Eric van Oosterbaan, directeur van Frestival-organisator Absolutely Fresh © Ernst Bergboer

Wat Oosterbaan betreft is bewezen dat het kan: een festival veilig organiseren. Hij verwijst dan ook naar afgelopen vrijdag, toen de beslissing van het kabinet om weer beperkingen in te voeren viel. “Er is naar van alles gekeken, maar niet naar dat fieldlab-onderzoek.”

Kamerdebat

Donderdag vindt er een Kamerdebat plaats over de nieuwe corona-maatregelen. Daarin zullen de vragen van festivalorganisatoren zoals de club die naar de rechter stapt worden meegenomen, stelt Van Oosterbaan.

Afhankelijk van de uitkomst van dat debat, wordt de gang naar de rechter definitief gemaakt. Van Oosterbaan: "We hebben het daarom bewust op vrijdag gepland."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.