Hengelo

Geen opvang verslaafden naast Borsthuis, omwonenden dolblij

De omwonenden zijn blij dat het geplande woonzorgcentrum voor mensen met zware verslavingsproblemen niet langs de Deldenerstraat komt, maar in de vroegere Huisartsenpost Hengelo, ook wel bekend als 'De Sluis'. Welbions koopt het pand van eigenaar ZGT, het ziekenhuis dat er pal tegenover ligt.

Tactus borsthuis deldenerstraat 2
Tactus en Welbions waren de afgelopen tijd samen op zoek naar een plek voor dit complex en ze keken in eerste instantie naar de lege kavel aan de Deldenerstraat, naast Het Borsthuis. © Google Streetview

'Blij'

De plannen van verslavingsinstelling Tactus om in samenspraak met wooncorporatie Welbions langs de Deldenerstraat een centrum met 24 eenpersoons appartementen te bouwen, stuitte eerder dit jaar op fors verzet van omwonenden. Vrijdagmorgen viel er bij tientallen omwonenden een brief op de mat met het voor hen heuglijke nieuws: "De hele buurt is inderdaad erg blij", aldus een van de omwonenden, die niet met zijn naam naar buiten wil treden. "Wij zijn in elk geval zeer tevreden dat het niet op deze plek komt."

Bestaand gebouw

Hij vervolgt: "Met elke andere plek konden we leven, maar dit is helemaal mooi. Nu komt de opvang in een bestaand gebouw en er zijn geen directe buren. Een bestaand pand was in eerste instantie helemaal geen optie, maar ik vermoed dat de gemeente hier een hand in heeft gehad." Een gemeentewoordvoerder laat weten dat dat niet juist is: "De gemeente gaat hier pas een rol spelen als er verbouwd zal gaan worden en er vergunningen verleend moeten worden. We hebben tot nu toe niet meer dan een faciliterende rol gehad."

Alternatieve locatie

Tactus en Welbions waren de afgelopen tijd samen op zoek naar een plek voor dit complex en ze keken in eerste instantie naar de lege kavel aan de Deldenerstraat, naast Het Borsthuis. Toen dit op grote weerstand stuitte van omwonenden, werd aangegeven dat er onderzoek gedaan zou worden naar een alternatieve locatie op het Gezondheidspark.

Brief

In de brief van vanmorgen schrijft Welbions: “Op verzoek van omwonenden, die veel vragen stelden over deze plek, zijn we op zoek gegaan naar andere kavels op het Gezondheidspark.” Dat leidde niet tot een betere locatie. Vervolgens hebben de twee instanties naar bestaande panden gekeken. Uiteindelijk is de keus gevallen op De Sluis, een pand dat nu nog gehuurd wordt door Bloedbank Sanquin. “Het is een bestaand gebouw, dus ook nog eens duurzamer", aldus Welbions. Bovendien, zo zegt de woningcorporatie, is het centrum daarmee sneller klaar.

De Sluis wordt verbouwd tot een complex met 24 appartementen, bedoeld voor mensen met een verslaving die er langdurig wonen. Er vindt geen crisisopvang plaats. De hoofdingang blijft aan de kant van het parkeerterrein van ZGT Hengelo.

icon_main_info_white_glyph

'Wij zijn juist van het blussen'

Ruud Rutten, bestuurder van Tactus Verslavingszorg, liet begin april weten het jammer te vinden dat de buurt niet wil meewerken aan de komst van een woonvoorziening voor verslaafden langs de Deldenerstraat: "Vergelijk ons met de brandweer, die verweten wordt dat er brand is. Mensen zien de brandweer en zien de brand en leggen dan zo'n soort verband, maar wij zijn juist van het blussen. Net als de brandweer."

Hier het hele verhaal van Rutten.

Sluis
Uiteindelijk is de keus gevallen op De Sluis, een pand dat nu nog gehuurd wordt door Bloedbank Sanquin. © Google Streetview

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.