Hengelo
Politiek

SP: Klinkerwegen rond centrum van 'vooroorlogse kwaliteit'

De SP afdeling Hengelo heeft grote zorgen over de kwaliteit van het wegdek op een aantal klinkerstraten in en rond het centrum. Deze straten staan, waar het regulier onderhoud betreft, niet expliciet vermeld in de Kadernota, die volgende week in de raad besproken wordt. Daarom wil raadslid Vincent Mulder graag weten of en wanneer deze straten worden opgeknapt. Het gaat om onder meer Willemstraat, Emmaweg en delen van de Tuindorpstraat en de Krabbenbosweg.

Emmaweg1
Op de Emmaweg is het wegdek al enige tijd van zeer slechte kwaliteit. © SP Hengelo

'Onacceptabele kwaliteit'

Volgens Mulder 'is het wegdek van deze straten ernstig toe aan verbetering. Met name voor fietsers en scootmobielers hebben deze straten momenteel een onacceptabele kwaliteit'. Mulder: "De klinkerbestrating op de Willemstraat en de Emmaweg is momenteel ronduit vooroorlogs te noemen. De straten maken onderdeel uit van een belangrijke fietsroute naar de stad, maar ze zitten vol met gaten en kuilen. Mensen met een scootmobiel kunnen zich er amper comfortabel door heen bewegen. Ze komen als geklutste eieren in de stad aan." Met name langs de Emmaweg is uitwijken naar de trottoirs geen optie om dat trottoirs daar te smal zijn voor scootmobielen, geeft Mulder aan.

icon_main_quote_red_glyph

"Gezien de voltooiing van het F35-tracé zou het logisch zijn om van de Emmaweg en de Krabbenbosweg/Tuindorpstraat fietsvriendelijke tracés te maken."

SP Hengelo

Fietsstroken

Ook zijn de klinkerbestratingen van de Tuindorpstraat (tussen de Deldenerstraat en de eerste spoortunnel) en een gedeelte van de Krabbenbosweg (tussen Tuindorpstraat en Geerdinksweg) de partij een doorn in het oog: "Gezien de voltooiing van het F35-tracé zou het logisch zijn om van de Emmaweg en de Krabbenbosweg/Tuindorpstraat fietsvriendelijke tracés te maken, wellicht met geasfalteerde fietsstroken en een deel van de Emmaweg als 'fietsstraat met auto te gast-status'."

Verder vindt de SP dat het wegdek van de Industriestraat tussen de Breemarsweg en de Meijersweg hoognodig onderhoud behoeft. "Dit laatste wegdeel is vanwege de aanleg van de Laan Hart van Zuid een stuk autoluwer geworden. Dit zou aanleiding kunnen zijn om de weg te versmallen en meer ruimte te geven aan groen."

Vragen

De socialisten willen weten hoe het college van B en W hierover denkt en of het college kan aangeven uit welke budgetten het hoognodige onderhoud van deze wegen bekostigd kan worden. En of daarbij het fietsvriendelijk maken van dergelijke routes wordt meegenomen? Tenslotte wil de partij graag een overzicht van wegen waarvan het onderhoud om bezuinigings- of andere redenen is uitgesteld en dus in feite achterstallig is?


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.