Enschede

Enschede krijgt 15,8 miljoen extra voor jeugdzorg, maar wat blijft daar van over?

Een riante vergoeding voor tekorten in de jeugdzorg lonkt voor Enschede. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken compenseert gemeenten in 2022 voor een bedrag van ruim 1,3 miljard euro. Enschede snoept daar zo'n 15,8 miljoen euro van mee.

jeugdzorg_handen_pixabay
© Pexels

De compensatieregeling is in het leven geroepen naar aanleiding van een uitspraak van de Commissie van Wijzen. Die constateerde onlangs dat Nederlandse gemeenten jaarlijks 1,7 miljard euro te kort komen voor de uitvoering van jeugdzorg. De compensatie die gemeenten nu krijgen is in principe eenmalig. Via de VNG wordt nog gelobbyd voor een structurele oplossing.

Wat blijft er over?

Enschede kwam de afgelopen jaren structureel zo'n 3,5 miljoen euro tekort voor jeugdzorg, maar legde dat geld bij uit andere potjes in het sociaal domein. Dat er nu bijna 16 miljoen euro op de rekening wordt gestort (het precieze bedrag kan nog iets wijzigen) betekent niet dat de gemeente even veel geld 'over' heeft.

In de financiële doorkijk naar 2022 heeft het college namelijk al rekening gehouden dat de bijdrage uit het Gemeentefonds met 6 miljoen euro zou toenemen. Ook zijn er nog wat andere tegenvallers, waardoor er in feite nog 8 miljoen euro over is.

Nog veel onzeker

Of het overgebleven bedrag dan wel vrij te besteden, blijft ook nog maar de vraag. In het voorjaar, toen de compensatieregeling werd aangekondigd, heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangegeven dat zij van gemeenten wel verwacht dat er structureel wordt bezuinigd op de kosten in de jeugdzorg.

Het kan dus zijn dat een deel van het compensatiegeld verplicht besteed moet worden aan bepaalde taken in de jeugdzorg. Over enkele maanden, voordat de begroting wordt gepresenteerd, is daar meer over bekend.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.