Hengelo
Politiek

Verontwaardiging over 'ingrijpende verbouwing' oude jongensschool Willem de Clercqstraat

PVV Hengelo is verontwaardigd over 'de ingrijpende verbouwing' van de oude jongensschool aan de Willem de Clercqstraat door Islamitische Stichting Ayasofya. Het pand is al jaren in gebruik als moskee en wordt nu grondig verbouwd. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels begonnen en wie door de Willem de Clercqstraat rijdt, kan zien dat een heel groot deel van de oude jongensschool inmiddels tegen de vlakte is gegaan.

Sloop oude jongensschool willemdeclergstraat hengelo
De verbouwing van de oude jongensschool aan de Willem de Clercqstraat door Islamitische Stichting Ayasofya is in volle gang © 1Twente

25 meter hoge minaret

De voormalige katholieke jongensschool krijgt straks een compleet nieuw uiterlijk. Zo komt er een aanbouw met een koepel bovenop het dak en een 25 meter hoge minaret naast het gebouw. Jeanet Nijhof, fractievoorzitter van PVV Hengelo, reageert geschokt. Ze wijst op de impact die de verbouwing heeft op de aanblik van de wijk. "Dat de verbouwing weinig overlaat van het bekende beeld van de oude jongensschool is duidelijk." Ze zegt ook dat inwoners zich overvallen voelen.

"En niet alleen het aanzicht, maar ook de oproep tot gebed van 75 Db, zal straks door de hele wijk te horen zijn. Het moskeebestuur heeft in 2019 aangegeven dat er na de verbouwing geen extra oproepen tot gebed zullen worden gedaan. Echter de bouw van een minaret doet anders vermoeden," zegt Nijhof.

icon_main_quote_red_glyph

"Dat de verbouwing weinig overlaat van het bekende beeld van de oude jongensschool is duidelijk."

Jeanet Nijhof, fractievoorzitter PVV Hengelo

Omgevingsvergunning

De plannen van Islamitische Stichting Ayasofya zijn al lange tijd bekend. In 2019 kreeg de moskee al een omgevingsvergunning van de gemeente Hengelo voor het ‘veranderen en vergroten’ van het oude gebouw. Het bestuur van Stichting Tuindorp heeft het verbouwingsplan destijds kritisch bekeken, maar zag het geen reden om bezwaar te maken bij de gemeente. "De mensen van de moskee zijn altijd goede buren geweest. De plannen zien er goed uit. De hele omgeving kan er alleen maar van opknappen,” zei voorzitter Roel Kok in 2019 tegen Tubantia.

Video op de Facebookpagina van Ayasofya:

Bevoegdheden gemeenteraad

Dat de aanblik van de wijk straks anders wordt, blijkt wel uit het ontwerp. De hoogte van de minaret is officieel niet toegestaan volgens het huidige bestemmingsplan, maar daarvoor heeft het college van B & W een uitzondering gemaakt. "Ja, die goedkeuring is verleend, zonder de raad hierover vooraf over te informeren," zegt Nijhof.

De PVV zegt daarom met de raad in gesprek te willen om de bevoegdheden van raad naar college tegen het licht te houden. "De gemeenteraad in Hengelo heeft de afgelopen jaren zoveel mandaat aan het college gegeven dat het college zonder de raad erin te kennen, geruisloos een besluit kan nemen met zo’n grote impact voor de monumentale wijk Het Tuindorp." Als het aan de partij ligt dan worden besluiten van het college die impact op de stad hebben voor goedkeuring aan de raad gemeld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.