OmArm Enschede

Enschede wil knellende armoederegels opruimen

Ayfer Koc van het CDA riep de gemeenteraad maandagavond op in de begrotingsvergadering ruimte te maken voor ‘geluk’. “Een goeie begroting gaat ook daarover”, aldus de fractievoorzitter van de Christen Democraten. En collegeraadslid Yara Hümmels van de PvdA riep op om ‘knellende regels te omzeilen’ en de strijd tegen de tweedeling aan te gaan.

Nieuwe wind

Er waait plots een andere wind in Enschede. Waar tot voor kort de gemeente vooral werk leek te maken van een rigide aanpak van arme Enschedeërs, namelijk een bijna ongenadige afstraffing van mensen die een uitkering ontvangen en die op een of andere manier bewust of onbewust de regels niet goed uitvoerden, is het tij gekeerd. Op voorspraak van Hümmels en Koc, maar ook van wethouder Arjan Kampman werd maandagavond gepleit voor een andere opstelling. “De wet is knetter- en knetterhard”, oordeelde de PvdA-wethouder die zich duidelijk niet bij die constatering neer wil leggen. “ We moeten kijken hoe we de inwoners bij de hand kunnen nemen. Grenzen van de regels opzoeken en soms eroverheen gaan”, stelde hij in de begrotingsvergadering.

icon_main_quote_red_glyph

De wet is knetter- en knetterhard

Arjan Kampman - wethouder

Maatwerk

Wat dat betekent maakt Hümmels duidelijk. “We komen nogal eens tegen dat een volwassen kind weer bij de ouders wil wonen, omdat ie ’t alleen niet kan bolwerken. Als de ouders van een uitkering rond moeten komen, krijgen ze minder geld als hun kind weer terugkomt. Lijkt logisch, maar is het niet altijd. Het resultaat is dan dat zoon of dochter niet terug kan komen. In dit soort gevallen moet je maatwerk verrichten. De knellende regels opruimen.”

En zo hebben zowel de wethouder als raadslid voorbeelden hoe de regels knellen en vooral tegengestelde effecten veroorzaken. Hümmels: “We moeten het sanctiebeleid voor de bijstand aanpassen en onze winkel grondig verbouwen.”

Duwen

Hoe de praktijk eruit komt te zien weet ze nog niet. Wat ze wel weet is dat de Enschedeërs in financiële moeilijkheden vooral perspectief en bestaanszekerheid nodig hebben. “Vaststaat is dat als we kinderen laten opgroeien in armoede ze een aantal vaardigheden niet ontwikkelen. En dat de armoede wordt overgedragen”, meent Hümmels. “Ik ga duwen. Als het evident beter is om van regels af te wijken, kan het niet verkeerd zijn.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.